Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I u Toplici mogu da se kupe seoske kuće sa okućnicom preko konkursa Ministarstva za brigu o selu

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.07.2021. Južna Srbija Info

Ministarstvo za brigu o selu na Vidovdan, 28. juna raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

I u Toplici mogu da se kupe seoske kuće sa okućnicom preko konkursa Ministarstva za brigu o selu

Smanjenje migracije iz seoskih sredina, podsticanje mladih da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja, povećanje broja stanovnika u selima, smanjenje prosečne starosti stanovništva, povećanje stope nataliteta i poboljašanje demografske strukture, kao i pokretanje i rast privrednih aktivnosti na selu, jedan je od osnovnih ciljeva dodele ovih bespovratnih sredstava.

-Pravo da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće sa okućnicom na seoskom području imaju mladi poljoprivrednici, bračni parovi, vanbračni partneri i samohrani roditelji, starosti do 45 godina. Lica koja konkurišu ne smeju da budu vlasnici ni jedne nekretnine na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta, izjavio je Dejan Tonić, zadužen za resor poljoprivrede u Gradskom veću Prokuplja i dodao da se kuća sa okućnicom ne sme nalaziti na gradskom ili prigradskom već na seoskom području, kao i da sredstva za kupovinu nisu namenjena za adaptaciju ili opremanje kuće sa okućnicom,

Prema njegovim rečima, potencijalni kupac kuće sa okućnicom sam treba da pronađe kuću na seoskom području koja ispunjava uslove konkursa, a maksimalni iznos koji se odobrava za kupovinu je 1.200.000 dinara.

Seoska kuća sa okućnicom treba da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, odnosno da poseduje struju, vodu, kanalizaciju ili septičku jamu i da postoji pristup kući.

Tonić napominje da potencijalni kupac, koji je pronašao kuću na seoskom području za kupovinu i koja ispunjava uslove života i stanovanja iz konkursa, prvo podnosi zahtev stručnoj komisiji Grada Prokuplja koja procenjuje tržišnu vrednost nekretnine, a zatim sa izveštajem stručne komisije o proceni vrednosti kuće sa okućnoicom, i drugom pratećom dokumentacijom, konkurišu kod Ministarstva za brigu o selu.

Bespovratna sredstva će se dodeljivati po rasporedu podnetih prijava, odnosno do utroška budžetskih sredstava namenjenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Sve informacije o ovom konkursu zainteresovana lica mogu dobiti od Dejana Tonića, zaduženog za poljoprivredu u Gradskom veću Prokuplja.


#   Prokuplje   Gradsko veće   Toplički okrug   konkurs   Opština Prokuplje   seoska domaćinstva   Dejan Tonić   Ministar za brigu o selu   Ministarstvo za brigu o selu
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima