Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Британској краљевској породици поклон са мотивима пиротског ћилима

rssBookmark and Share

Пирот 17.03.2016. Пиротске вести

Председник Србије Томислав Николић, како јавља Танјуг, британској краљевској породици, принцу Чарлсу и његовој супрузи Камили, приликом њихове посете Србији, између осталог поклонио је и огледало са рамом у дрворезу са мотивима пиротског ћилима.

Британској краљевској породици поклон са мотивима пиротског ћилима

Осим овог поклона, британска краљевска породица добила је и фото-монографију на енглеском језику “Хришћанско наслеђе Косова и Метохије” као и уметнички ручни рад дрворез Марије Јовановић “Српско средњовековно наслеђе” са мотивима Хиландара. 

Локална самоуправа у Пироту већ дужи низ година “лобирала” је да се пиротски ћилим, у форми сувенира, уврсти као поклон страним дипломатама који посећују нашу земљу.

У том циљу, градоначелник Пирота Владан Васић још пре две године потписао је споразум са руководством Сомбора, како би пиротски и стапарски ћилим постали протоколарни поклони Министарства спољних послова.

Како је Пиротским вестима казао градоначелник Васић, ово је одлична промоција пиротског ћилима и резултат дугогодишњег напора локалне самоуправе да се пиротски ћилим уврсти у протоколарне поклоне које наш државни врх даје високим државницима других земаља, у овом случају британској краљевској породици.

- Дуго радимо на томе, тако да радује ова вест. Британској краљевској породици, посебно принцу Чарлсу, пиротски ћилим вероватно није непознат јер је опште познато да често посећује највећу српску светињу – манастир Хиландар, где веома важно место заузима једна од најбогатијих колекција пиротског ћилима. Иако је, нажалост, део те колекције, страдао у пожару који је захватио манастир, ми смо донирали Хиландару пиротске ћилимове пре неколико година како би употпунили колекцију. Још увек не знамо где је конкретан сувенир који је дариван краљевској породици направљен, било би најбоље да је направљен управо у Пироту, али је и поред тога ово заиста одлична вест - казао је Пиротским вестима Васић.

Коментара: 0


#   Пирот   Томислав Николић   ћилим   манастир   Владан Васић   локална самоуправа   Велика Британија   пиротски ћилим  
@predsednikrs @kzpvladanvasic @


 


[ Додај коментар ]