Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брука и Срамота: Запослио целу ужу и ширу фамилију

rssBookmark and Share

Пирот 20.05.2014. Блиц

Директор школе “Вук Караџић” у Пироту Тугомир Цветковић за четири године запослио је ужу и ширу фамилију и, наравно, куму

Брука и Срамота: Запослио целу ужу и ширу фамилију

Супрузи је нашао место у “Градској топлани”, ћерки лекарки у Општој болници, док је сина, снаху и куму запослио у својој школи.

Цветковић, коме је други директорски мандат, признаје да у школи раде и његов син, и снаха и кума.

- Чланови моје породице као и сви грађани имају право на рад. Иза свих одлука стојим и сматрам да ни једним делом нисам повредио закон - правда се Цветковић.
Инспекцији рада у Пироту нико се није обраћао писаним захтевом, нити усмено због запошљавања у ОШ “Вук Караџић”, каже шеф Инспекције рада Александар Поповић.

У локалној самоуправи кажу да су повремено добијали информације о запошљавању у овој и другим школама. Председник Скупштине општине Пирот и један од челника УРС-а који је окосница локалне власти, Милан Поповић, каже да Цветковића на место директора није поставила самоуправа већ Школски одбор, а Министарство просвете потврдило избор.

- Локална власт нема ингеренције да нареди директору да ли ће некога запослити или не - каже Поповић.

Цветковић каже да је његова супруга остала без посла као благајница у “Пиротексу” и да је на основу препорука примљена као добар и успешан благајник у “Градској топлани” 2007.

- На то никако нисам утицао. У школи је 2008. године запослена моја даља кума на пословима помоћног радника. Остала је без посла у “Првом мају”, јавила се у на конкурс и примљена је сасвим регуларно. У тренутку када је почела да ради, Ивана још није била моја снаја и најпре је радила у Гимназији. Одласком наставнице у пензију, указало се слободно радно место са 40 одсто норме у нашој школи. На расписани конкурс за професора српског језика јавило се 11 кандидата. Најбоља од свих је била она - каже Цветановић.

Он тврди и да се увидом у записнике са седница школских одбора може видети “да ни једну одлуку није доносио сам”.

Син Немања, професор физичке културе, је најпре засновао радни однос у ОШ “8. септембар” са 40 одсто норме. Остао је без часова у тој школи.

- Имао сам законску обавезу о његовом преузимању јер је био технолошки вишак. Одласком једног колеге у пензију остало је упражњено радно место. Моја ћерка није запослена, већ волонтира у Општој нолници и део је групе од десеторо младих лекара који су по конкурсу општине примљени на одређено време од годину дана и то плаћа општина. - каже Цветковић.


Непотизму се мора стати на пут

- Непотизам је недопустив. За осуду је сваки вид непотизма па и пример Тугомира Цветковића о коме сви у граду знају. Подсећам на још један пример. Ћерка и зет и председника СО Пирот Милана Поповића запослени су у Општинској управи, а његов син такође на општинским јаслама. Томе се мора стати на пут - каже шеф Одборничке групе опозиционе СНС у СО Пирот Димитрије Видановић.

Коментара: 0


#   Пирот   запошљавање   школе     непотизам   Милан Поповић   Александар Поповић   Министарство просвете   Тугомир Цветковић   Димитрије Видановић   без посла   технолошки вишак   радно место   школски одбор   Ана Поповић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима