Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Буран почетак 27. седнице Скупштине Града Прокупља - део радника ЈКП „Хамеум“ није могао да прсиуствује, полиција их замолила да изађу

rssBookmark and Share

Прокупље 20.09.2022. З.С. Јужна Србија Инфо, Град Прокупље

Након поделе прокупачког ЈКП "Хаммеум" формиране су три фирме. Две на буџету, ЈКП Хаммеум и Градски водовод, а пијаце, чистоћа, градско зеленило, као и наплата паркирања, издате су концесионару београдској фирми “Деметра РБ” на рок од 15 година.

Буран почетак 27. седнице Скупштине Града Прокупља - део радника ЈКП „Хамеум“ није могао да прсиуствује, полиција их замолила да изађу

На 27. седници Скупштине Града Прокупља донете су многе важне одлуке које ће омогућити нормално функционисање града, везано пре свега за ефикасније и јефтиније обављање комуналних услуга, као и одлуке које се тичу рада других јавних предузећа и установа.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је поводом Одлуке о измени Одлуке о додељивању искључивог права за обављање делатности пружања услуга на територији града, истакао да Град Прокупље на основу Статута има искључиво право да обављање комуналних делатности повери предузећу чији је оснивач или приватном предузећу на основу посебног концесионог  уговора, на одређени период.

-Након статусне промене издвајање уз оснивање, када су настала два предузећа, „Градски водовод“ и ЈКП „Хамеум“, послове од општег интереса, као што је водоснабдевање, одржавање канализационе мреже, управљање градским гробљем и друге делатности, обављати ова предузећа, док су остале делатности, чистоћа, зеленило и паркинг сервис понуђени приватном партнеру на период од 15 година, који би наведене услуге обављао за 55 милиона динара, истиче градоначелник Аранђеловић и додаје да је Град Прокупље за те услуге издвајао пет пута више, око 250 милиона динара. На тај начин биће остварена знатна уштеда у буџету града, као и ефикасније и квалитетније комуналне услуге.

Како истиче, на наредној седници Скупштине Града Прокупља биће разматрана и донета одлука о решавању проблема у овом предузећу, као и могућност да се радници одлуче за неку од понуђених опција, али да се нерад више неће плаћати.

У наставку седнице разматран је Извештај о извршењу буџета за први шестомесечни период, који показује извршење буџета Града Прокупља за тај период од 35 одсто.

Реакција запослених..

Прави радници поздрављају поделу предузећа и концесију, јер ће напокон да се види ко заиста ради и поштено зарађује своје месечне приходе, а ко је овде само на платном списку, док се у радно време бави приватним пословима. А таквих је, кажу поједини запослени у ЈКП „Хамеум“, поприлично.

-Од 300 радника, само нас тридесетак бринемо о чистоћи града и одржавању водоводне и канализационе мреже. А говоримо о комуналном предузећу, које је најважније у Прокупљу. Сви добро знамо и видимо колико нам је град прљав, колико се чека на неке текуће интервенције, грађани се буне када остану без воде, када се направе депоније, а како да им објаснимо шта је прави разлог и да је неизводљиво да само 30 радника брине о свему наведеном. Не знам да ли је оваква ситуација у другим градовима, али недопустиво је да највеће комунално предузеће, које броји преко 300 запослених, има само 30 радника који су на терену а остали шефују и то углавном из оближњих кафића и кафана, или су стално на боловању, каже Драган Раденковић, један од запослених у овом предузећу за Сектор водовода и канализације.

Ипак други део радника који данас није могао да присуствује седници замољен је уз присуство полиције да напусти скупштинску салу, мишљења је да су својим присуством хтели да укажу на направилности око "распарчавања" ЈКП "Хаммеум".


#   Прокупље   седница   Скупштина града   Водовод и канализација ЈП   Хамеум ЈКП   Милан Аранђеловић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима