Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Buran početak 27. sednice Skupštine Grada Prokuplja - deo radnika JKP „Hameum“ nije mogao da prsiustvuje, policija ih zamolila da izađu

rssBookmark and Share

Prokuplje 20.09.2022. Z.S. Južna Srbija Info, Grad Prokuplje

Nakon podele prokupačkog JKP "Hammeum" formirane su tri firme. Dve na budžetu, JKP Hammeum i Gradski vodovod, a pijace, čistoća, gradsko zelenilo, kao i naplata parkiranja, izdate su koncesionaru beogradskoj firmi “Demetra RB” na rok od 15 godina.

Buran početak 27. sednice Skupštine Grada Prokuplja - deo radnika JKP „Hameum“ nije mogao da prsiustvuje, policija ih zamolila da izađu

Na 27. sednici Skupštine Grada Prokuplja donete su mnoge važne odluke koje će omogućiti normalno funkcionisanje grada, vezano pre svega za efikasnije i jeftinije obavljanje komunalnih usluga, kao i odluke koje se tiču rada drugih javnih preduzeća i ustanova.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je povodom Odluke o izmeni Odluke o dodeljivanju isključivog prava za obavljanje delatnosti pružanja usluga na teritoriji grada, istakao da Grad Prokuplje na osnovu Statuta ima isključivo pravo da obavljanje komunalnih delatnosti poveri preduzeću čiji je osnivač ili privatnom preduzeću na osnovu posebnog koncesionog  ugovora, na određeni period.

-Nakon statusne promene izdvajanje uz osnivanje, kada su nastala dva preduzeća, „Gradski vodovod“ i JKP „Hameum“, poslove od opšteg interesa, kao što je vodosnabdevanje, održavanje kanalizacione mreže, upravljanje gradskim grobljem i druge delatnosti, obavljati ova preduzeća, dok su ostale delatnosti, čistoća, zelenilo i parking servis ponuđeni privatnom partneru na period od 15 godina, koji bi navedene usluge obavljao za 55 miliona dinara, ističe gradonačelnik Aranđelović i dodaje da je Grad Prokuplje za te usluge izdvajao pet puta više, oko 250 miliona dinara. Na taj način biće ostvarena znatna ušteda u budžetu grada, kao i efikasnije i kvalitetnije komunalne usluge.

Kako ističe, na narednoj sednici Skupštine Grada Prokuplja biće razmatrana i doneta odluka o rešavanju problema u ovom preduzeću, kao i mogućnost da se radnici odluče za neku od ponuđenih opcija, ali da se nerad više neće plaćati.

U nastavku sednice razmatran je Izveštaj o izvršenju budžeta za prvi šestomesečni period, koji pokazuje izvršenje budžeta Grada Prokuplja za taj period od 35 odsto.

Reakcija zaposlenih..

Pravi radnici pozdravljaju podelu preduzeća i koncesiju, jer će napokon da se vidi ko zaista radi i pošteno zarađuje svoje mesečne prihode, a ko je ovde samo na platnom spisku, dok se u radno vreme bavi privatnim poslovima. A takvih je, kažu pojedini zaposleni u JKP „Hameum“, poprilično.

-Od 300 radnika, samo nas tridesetak brinemo o čistoći grada i održavanju vodovodne i kanalizacione mreže. A govorimo o komunalnom preduzeću, koje je najvažnije u Prokuplju. Svi dobro znamo i vidimo koliko nam je grad prljav, koliko se čeka na neke tekuće intervencije, građani se bune kada ostanu bez vode, kada se naprave deponije, a kako da im objasnimo šta je pravi razlog i da je neizvodljivo da samo 30 radnika brine o svemu navedenom. Ne znam da li je ovakva situacija u drugim gradovima, ali nedopustivo je da najveće komunalno preduzeće, koje broji preko 300 zaposlenih, ima samo 30 radnika koji su na terenu a ostali šefuju i to uglavnom iz obližnjih kafića i kafana, ili su stalno na bolovanju, kaže Dragan Radenković, jedan od zaposlenih u ovom preduzeću za Sektor vodovoda i kanalizacije.

Ipak drugi deo radnika koji danas nije mogao da prisustvuje sednici zamoljen je uz prisustvo policije da napusti skupštinsku salu, mišljenja je da su svojim prisustvom hteli da ukažu na napravilnosti oko "rasparčavanja" JKP "Hammeum".

Komentara: 0


#   Prokuplje   sednica   Skupština grada   Vodovod i kanalizacija JP   Hameum JKP
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima