Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najveće prokupačko JKP "Hameum" rešava problem javno - privatnim partnerstvom?

rssBookmark and Share

Prokuplje 01.07.2021. Južna Srbija Info

Na dnevnom redu 13. sednice Skupštine Grada Prokuplja juče su se našle komunalne ali i mnoge druge teme i donete su značajne odluke za rad i život Prokupčana. Najviše se govorilo o Javno komunalnom preduzeću (JKP) „Hameum“, koji posluje sa nagomilanim problemima.

Najveće prokupačko JKP "Hameum" rešava problem javno - privatnim partnerstvom?

Najviše pažnje pored rebalansa gradskog budžeta za 2021. godinu odbornici su posvetili funkcionisanju  gradskih službi, gde je u prvom planu bilo Javno komunalno preduzeće (JKP) „Hameum“, za koje je rečeno da je u procesu restruktuiranja i da se traže rešenja za njegovo dalje funkcionisanje na drugačijim osnovama.

Kako bi se rešio problem „Hameuma“, Skupština je danas usvojila Predlog Odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za vršenje komunalnih delatnosti, održavanje čistoće na javnim površinama, upravljanje pijacama i upravljanje javnim parkiralištima u Prokuplju.

Ova tema pokrenula je problem viška radnika u tom preduzeću, kao i pronalaženje najboljih koncesionara pa je o tome govorio i gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

On je podsetio da u JKP „Hameumu“ ima velikih i nagomilanih problema, koji se odnose na preveliki broj, pre svega administrativnih radnika, kao i da je evidentan nezadovoljavajući rad službi tog preduzeća, za koji grad izdvaja oko 300 miliona godišnje, uglavnom za plate radnika „Hameuma“, što čini preveliki izdatak za gradski budžet.

Zbog toga smo se odlučili za javno privatno partnerstvo u okviru koga će neke službe poput čistoće, parking servisa i pijace sada raditi na drugi način, dok će vodovod i gradsko groblje i dalje ostati pod patronatom Grada Prokuplja, kazao je gradonačelnik Milan Aranđelović.

On je rekao da će se u tom cilju formirati stručni tim koji će predložiti upravi Grada način i uslove raspisivanja tendera za odabir firmi koje bi preuzele  neke dosadašnje poslove „Hameuma“.

Gradonačelnik Aranđelović je govorio i o problemu viška radnika u „Hameumu“ i predočio Skupštini da se na tom problemu ozbiljno radi.

Obavljeni su razgovori sa radnicima i ponuđeno im je da iz uprave pređu u operativni sektor, ali kako sam obavešten za to nema velikog interesovanja, pa će alternativa biti u ponudi otpremnina kako bi ti radnici u nekoj drugoj firmi zasnovali radni odnos, kazao je gradonačelnik Aranđelović i kao jednu od mogućnosti naveo zapošljavanje nekim uspešnim i velikim prokupačkim privatnim preduzećima, sa čijim vlasnicima, kako je rekao, su već obavljeni razgovori i koji su voljni da na različitim poslovima angažuju radnike „Hameuma“ koji će biti tehnološki višak.

Za skupštinskom govornicom predlog da se putem javno privatnog partnerstva reorganizuje JKP „Hameum“ podržala je i šef odborničke grupe SPS Gordana Janković. Komunalne teme bile su aktuelne i u nastavku sednice pa se tako razgovaralo o problemu sa divljim deponijama, naročito na seoskom području . Skupština je dala  saglasnost na aneks 2. Ugovora sa preduzećem „Por Werner i Veber“ o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti sakupljanja prevoza i deponovanja čvrstog komunalnog otpada za Grad Prokuplje.

Gradonačelnik Aranđelović, koga je Skupština ovlastila da razgovara na tu temu sa odgovornima u firmi „Por Werner i Veber“, je vezano za taj problem  obavestio odbornike da je od Udruženja građana „Zaštitimo reku Toplicu“ dobio peticiju sa 2.700 potpisa građana u kojoj traže da se to preduzeće pridržava ugovornih obaveza iz 2011. godine i prikuplja i deponuje otpad sa cele teritorije grada uključujući i seosko područje.

Komentarišući ovo gradonačelnik Aranđelović je istakao da se trenutno na seoskom i gradskom području Prokuplja nalazi više od 100 divljih deponija čije uklanjanje zahteva enormna sredstva.

Mi imamo veliki problem sa otpadom koji se deponuje u koritu reke Toplice i njenom priobalju ali i u svim seoskim sedinama pa čak i na području Prokuplja, rekao je Aranđelović i dodao da se taj problem mora hitno rešavati.

Budžet Grada Prokuplja u 2021. godini još jednom se našao pred odbornicima pa su oni danas usvojili Predlog o izmeni Odluke i budžetu koji se do sada izvršava 86,5 odsto.

Usvojen je i Nacrt rešenja o ispravci tehničke greške u planu generalne regulacije Prokuplja koja se odnosi na Stražavačku reku, a važna je za nastavak gradnje nove gradske pijace u Prokuplju.

Za prvu fazu gradnje Prokuplje je izdvojilo 50, a Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu  332 miliona dinara, pa će se kada se isprave te tehničke greške po hitnom postupku raspisati javne nabavke za izgradnju nove gradske pijace, istakao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Na sednici su donete i Odluke o otuđenju javne svojine Grada Prokuplja u korist Crkve i izgradnje pravoslavnog hrama u selu Tovrljane, kao i Odluke o predlogu Vladi Srbije za prenos prava nad zemljištem u vlasništvu Republike Srbije na kome se nalazi most na Toplici kod Grčkog mlina, u javnu svojinu Grada Prokuplja.

Takođe se na osnovu Odluke Skupštine pristupilo procesu pribavljanja nepokretnosti na kojoj se nalazi arheološko nalazište „Pločnik“ neposrednom pogodbom u javnu svojinu Grada Prokuplja.

Još jedna Odluka privukla je pažnju i izazvala diskusije odbornika, a radi se o podizanju i održavanju ratnih memorijala – spomenika iz svih ratova, na području Grada Prokuplja .

Nakon što je Skupština usvojila ostavke v.d. direktora JKP „Hameuma“ Nikole Žugića i člana Gradskog veća Saše Stošića, Stošić je imenovan za v.d. direktora JKP „Hameuma“.

Komentara: 0


#   Prokuplje   sednica   Skupština grada   koncesija   Hameum JKP   Milan Aranđelović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima