Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Највеће прокупачко ЈКП "Хамеум" решава проблем јавно - приватним партнерством?

rssBookmark and Share

Прокупље 01.07.2021. Јужна Србија Инфо

На дневном реду 13. седнице Скупштине Града Прокупља јуче су се нашле комуналне али и многе друге теме и донете су значајне одлуке за рад и живот Прокупчана. Највише се говорило о Јавно комуналном предузећу (ЈКП) „Хамеум“, који послује са нагомиланим проблемима.

Највеће прокупачко ЈКП "Хамеум" решава проблем јавно - приватним партнерством?

Највише пажње поред ребаланса градског буџета за 2021. годину одборници су посветили функционисању  градских служби, где је у првом плану било Јавно комунално предузеће (ЈКП) „Хамеум“, за које је речено да је у процесу реструктуирања и да се траже решења за његово даље функционисање на другачијим основама.

Како би се решио проблем „Хамеума“, Скупштина је данас усвојила Предлог Одлуке о покретању поступка јавно-приватног партнерства са елементима концесије за вршење комуналних делатности, одржавање чистоће на јавним површинама, управљање пијацама и управљање јавним паркиралиштима у Прокупљу.

Ова тема покренула је проблем вишка радника у том предузећу, као и проналажење најбољих концесионара па је о томе говорио и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Он је подсетио да у ЈКП „Хамеуму“ има великих и нагомиланих проблема, који се односе на превелики број, пре свега административних радника, као и да је евидентан незадовољавајући рад служби тог предузећа, за који град издваја око 300 милиона годишње, углавном за плате радника „Хамеума“, што чини превелики издатак за градски буџет.

Због тога смо се одлучили за јавно приватно партнерство у оквиру кога ће неке службе попут чистоће, паркинг сервиса и пијаце сада радити на други начин, док ће водовод и градско гробље и даље остати под патронатом Града Прокупља, казао је градоначелник Милан Аранђеловић.

Он је рекао да ће се у том циљу формирати стручни тим који ће предложити управи Града начин и услове расписивања тендера за одабир фирми које би преузеле  неке досадашње послове „Хамеума“.

Градоначелник Аранђеловић је говорио и о проблему вишка радника у „Хамеуму“ и предочио Скупштини да се на том проблему озбиљно ради.

Обављени су разговори са радницима и понуђено им је да из управе пређу у оперативни сектор, али како сам обавештен за то нема великог интересовања, па ће алтернатива бити у понуди отпремнина како би ти радници у некој другој фирми засновали радни однос, казао је градоначелник Аранђеловић и као једну од могућности навео запошљавање неким успешним и великим прокупачким приватним предузећима, са чијим власницима, како је рекао, су већ обављени разговори и који су вољни да на различитим пословима ангажују раднике „Хамеума“ који ће бити технолошки вишак.

За скупштинском говорницом предлог да се путем јавно приватног партнерства реорганизује ЈКП „Хамеум“ подржала је и шеф одборничке групе СПС Гордана Јанковић. Комуналне теме биле су актуелне и у наставку седнице па се тако разговарало о проблему са дивљим депонијама, нарочито на сеоском подручју . Скупштина је дала  сагласност на анекс 2. Уговора са предузећем „Por Werner i Veber“ о поверавању обављања комуналне делатности сакупљања превоза и депоновања чврстог комуналног отпада за Град Прокупље.

Градоначелник Аранђеловић, кога је Скупштина овластила да разговара на ту тему са одговорнима у фирми „Por Werner i Veber“, је везано за тај проблем  обавестио одборнике да је од Удружења грађана „Заштитимо реку Топлицу“ добио петицију са 2.700 потписа грађана у којој траже да се то предузеће придржава уговорних обавеза из 2011. године и прикупља и депонује отпад са целе територије града укључујући и сеоско подручје.

Коментаришући ово градоначелник Аранђеловић је истакао да се тренутно на сеоском и градском подручју Прокупља налази више од 100 дивљих депонија чије уклањање захтева енормна средства.

Ми имамо велики проблем са отпадом који се депонује у кориту реке Топлице и њеном приобаљу али и у свим сеоским сединама па чак и на подручју Прокупља, рекао је Аранђеловић и додао да се тај проблем мора хитно решавати.

Буџет Града Прокупља у 2021. години још једном се нашао пред одборницима па су они данас усвојили Предлог о измени Одлуке и буџету који се до сада извршава 86,5 одсто.

Усвојен је и Нацрт решења о исправци техничке грешке у плану генералне регулације Прокупља која се односи на Стражавачку реку, а важна је за наставак градње нове градске пијаце у Прокупљу.

За прву фазу градње Прокупље је издвојило 50, а Министарство за државну управу и локалну самоуправу  332 милиона динара, па ће се када се исправе те техничке грешке по хитном поступку расписати јавне набавке за изградњу нове градске пијаце, истакао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

На седници су донете и Одлуке о отуђењу јавне својине Града Прокупља у корист Цркве и изградње православног храма у селу Товрљане, као и Одлуке о предлогу Влади Србије за пренос права над земљиштем у власништву Републике Србије на коме се налази мост на Топлици код Грчког млина, у јавну својину Града Прокупља.

Такође се на основу Одлуке Скупштине приступило процесу прибављања непокретности на којој се налази археолошко налазиште „Плочник“ непосредном погодбом у јавну својину Града Прокупља.

Још једна Одлука привукла је пажњу и изазвала дискусије одборника, а ради се о подизању и одржавању ратних меморијала – споменика из свих ратова, на подручју Града Прокупља .

Након што је Скупштина усвојила оставке в.д. директора ЈКП „Хамеума“ Николе Жугића и члана Градског већа Саше Стошића, Стошић је именован за в.д. директора ЈКП „Хамеума“.


#   Прокупље   седница   Скупштина града   концесија   Хамеум ЈКП   Милан Аранђеловић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима