Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли ћете након измене Породичног закона смети да "васпитно" ћушнете своје дете?

Bookmark and Share

11.06.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Све почиње у породици, стара је мудрост. А колико на то могу да утичу законске норме? Породични закон донео је дилему да ли ће родитељи смети батинама да кажњавају своју децу или не.

Фото: zurnalist.rs илустрација
Фото: zurnalist.rs илустрација

Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић каже за РТС да је насиље у Србији забрањено и да с тим у вези нема компромиса, док психотерапеут Зоран Миливојевић поручује да прича о забрани телесног кажњавања деце нема никакво упориште, као и да има ситуација у животу када родитељи не могу другачије да реше проблем са децом.

Милка Миловановић Минић наводи да се после готово 16 година од примене Породичног закона указала потреба да се одређене одредбе мењају.

"Ово није први пут да се ради на изменама и допунама закона", каже она и додаје да је "Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања формирало радну групу раније, урађен је нацрт закона, није тај закон стигао до Скупштине."

Указала је на то да су сада пошли од тог нацрта закона, да су седам дана у мају биле јавне консултације да би се из коментара који су пристигли формирале основе и радна група.

Навела је да је упућен позив свим релевантним министарствима, невладиним организацијама и експертима у тој области да буду део радне групе.

Психотерапеут Зоран Миливојевић истиче да је он и 2014. године изнео став да ударац по задњици није насиље.

"Насиље када гледамо правно је нелегитимна употреба силе, када муж туче жену па упадну два полицајца, развале врата, скоче на њега, држе га на поду – ко врши насиље? Само муж, ови примењују силу", додао је Миливојевић.

"Исто тако и родитељи морају у неким ситуацијама да примене силу – ухвате дете за руку и одвуку у собу или од нечега, или да га ударе по гузи", нагласио је Миливојевић.

Сматра да прича о забрани телесног кажњавања нема никакво упориште, осим неког идеолошког у смислу дечјих права.

"Постоје неке ситуације у животу када родитељи једноставно не могу да реше проблем осим да ударе дете по гузи – то је када је дете веома мало па је и неразумно, дакле немој воду, немој ово или оно, ситуација када је дете само насилно према животињама или другој деци и одраслима или када не прихвата друге казне", објаснио је Миливојевић.

"У Србији је забрањено насиље и око тога нема компромиса"

Милка Миловановић Минић каже да је насиље у Србији забрањено и да с тим у вези нема компромиса, као и да починиоци насиља морају трпети санкције.

"Забрана физичког кажњавања није репресивна правна норма, није фокус на томе. Фокус је на заштити права детета, на нормалном расту и развоју", додаје она.

Према истраживању Уницефа и Института за психологију, више од половине анкетираних родитеља виче на децу, 47 одсто њих је први пут ударило дете између друге и треће године, а  63 посто родитеља је бар једном истукло дете, док три одсто родитеља прибегава тежим облицима физичког насиља.

Додаје да исто истраживање показује да је 90 одсто родитеља у Србији сагласно да децу не треба физички кажњавати, али ипак прибегава казни.

"Родитељима су потребни помоћ и подршка, и забрана физичког кажњавања није усмерена на кажњавање родитеља, усмерена је на саветодавни приступ, као и на подстицај родитељима и помоћ и подршку у различитим изазовима родитељства или при превенцији грубог понашања", нагласила је она.

Поручује да је циљ неговање и развој ненасилних стилова васпитања, јер се проблем може и другачије решити, не батинама.

"Слажем се да није исто понављајуће физичко насиље, односно када неко више пута кажњава физички своје дете па то прерасте у злостављање, и то су крајње ситуације када се заиста мора реаговати", каже Миловановић Минићева.

"Родитељи не смеју да буду сумњива лица" 

Миливојевић каже да су деца највиша вредност.

"Ако питате људе за шта би дали свој живот – онда је то за живот своје деце. Не би можда дали за Србију, политичку партију. Деца су највиша вредност и онда је све што се тиче деце врло важно и врло осетљиво, а овде се задире и у породицу", рекао је Миливојевић.

"Онога тренутка када дете врисне из ваше куће, ваш комшија да позове полицију да каже да сумња да се ту нешто дешава и тог тренутка вам улази полиција и Центар за социјални рад и у школи, интервјуише се околина. Дакле, читав низ могућности злоупотреба", додао је Миливојевић.

Поред тога, како каже, деца се окрећу против родитеља.

"Немој неко да те пипне, ако те пипне ти се јави на овај телефон, па ћемо ми даље", додаје он.

Мислим да родитељи не смеју да буду сумњива лица, потенцијални злостављачи, истиче Миливојевић.

"Закон би требало да одражава неко морално стање нације, а ово су закони који конструишу нову свест нације, намеће се и, у ствари, насилно преваспитавају родитеље, с тим што неће бити казни осим што за казну морате да идете у школу за родитељство где ће да вас неки психолози који и сами немају децу да вам објашњавају да мало дете од две године никада не смете да оставите само у просторији", наглашава Миливојевић.

Истиче да су то непримењиви рецепти и да су сада највећи проблем немоћни родитељи.


#   родитељи   батине   Породични закон   Министарства за бригу о породици и демографију
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима