Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Заборавите на ћушке – уводи се потпуна забрана физичког кажњавања деце

rssBookmark and Share

11.04.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Према најновијим изменама и допунама Породичног закона, уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе физичке силе приликом васпитања детета, истакао је Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Фото: РТС
Фото: РТС

Смисао увођења ових забрана није кажњавање, већ едукација родитеља о ненасилним методама васпитања, пише Политика.

Драган Вулевић додаје да нико неће ићи у затвор, нити ће бити лишен родитељског права ако је дете добило ћушку, чвргу или ударац по задњици.

"Родитељима ће бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања и то у оквиру саветовалишта за брак и породицу, развојних саветовалишта, школа за родитеље. Ми смо свесни да нећемо добити резултате за годину дана, јер је мењање ставова и понашања процес за који је потребно време", рекао је Вулевић за Политику.

Вулевић подсећа да је садашњим законом већ предвиђено (делимичо) лишавање родитељског права ако родитељ континуирано спроводи физичко кажњавање, које се може означити као злостављање детета.

Циљ измена закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање детета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

Коментара: 0


#   деца   казне   батине   измена закона   васпитање   Породични закон
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима