Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да сачува мештане и привуче инвеститоре у близини Царичиног града: обновљен пут до лебанског села Слишане

rssBookmark and Share

Лебане 18.07.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Средствима "Путева Србије" завршена је реконструкција локалног пута у селу Слишане у Општини Лебане. Тим је ово изоиловано планинско село, повезано са оближњим Царичиним градом, што мештани сматрају важним за долазак потенцијалних инвеститора.

Фото: РТС
Фото: РТС

Иза Слишана, села на обронцима Радана, нема даље. Теренским возилом или пешице се само може до некадашњег војног стрелишта. Због сво положаја село је било без пута а како су године пролазиле скоро да је остало и без мештана. Данас их има око стотину.

"Овај асфалт много значи, да је овај асфалт пре 10 година дошао да се само поправи то би још више људи остало", каже Вукашин Радовановић, мештанин Слишана.

Нови пут даје нову наду. Млади људи у Слишане долазе само у летњим месецима. Долазе из Лесковца, Ниша, Београда али и из војводјанских места да виде одакле потичу где им је очевина и дедовина. Сада ће долазити чешће.

"Наравно, још увек сам под утиском, први пут сам овде ја кажем вратићу се сваке године у посету својој дедовини, свака част", наводи Владимир Стојановић, из Српског Милетића.

"Претходних година није то тако било лепо за видети, а сад је то баш океј, све је лепо", каже Ненад Филиповић, из Српског Милетића.

Потпуну реконструкцију пута од локалитета Царичин град до Слишана у дужини од 11 километара вредну 130 милиона динара фиансира јавно предузеће Путеви Србије. Природа је овде била издашна. Са реконструисаним путем и воћари ће лакше моћи да продају своје производе.

"Разговор је био са једним инвеститором, хладњачарем, врло озбиљним инвеститором којег интересује да овде направи једну хладњачу где ће скратити проблеме овим мештанима овде управо што им је најтеже било да су морали да возе своју робу до Лебана, односно до Лесковца", каже мр Горан Јовић, директор Регионалне привредне коморе Лесковац.

Оно што је пре само десетак година био сан за многе горштаке са Радана почело је да се остварује. До свих планинских села долази се асфалтираним путевима.

За неколико месеци биће завршен и идејни пројекат за изградњу саобраћајнице дуге 28 километара која ће повезати Јабланички и Топлички округ односно две стране Радана. Тада ће до пуног изражаја доћи велики природни и туристички потенцијали ове лепотице југа Србије.


#   Путеви Србије   Лебане   саобраћај   Топлички округ   изградња   Горан Јовић   Ненад Филиповић   Владимир Стојановић   Царичин град   Слишане село
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима