Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Развој туризма на лебански начин: Општина купује две камиле

rssBookmark and Share

Лебане 27.12.2018. Бета, Н1

Одборници Скупштине општине Лебане усвојили су план и програм рада Туристичке организације Лебана (ТОЛ) за 2019. годину, којим се, између осталог, предвиђа куповина две камиле, рекао је Бети један од одборника.

Развој туризма на лебански начин: Општина купује две камиле

Одборницима није образложена ова одлука, будући да је расправа по свим тачкама дневног реда трајала само 10 минута, а како је Бети потврдио један од одборника, нико није ни тражио образложење за овако необичну одлуку. 

Председник Скупштине општине Срђан Јовић и председник општине Иван Богдановић нису се јављаљи на позив Бете, а директор ТОЛ Бојан Јовић, чији је рођени брат одборник, а зет његовог брата председник општине, на покушај питања: Зашто се купују камиле, одговорио је само: "Важи" и спустио слушалицу. 

Један од општинских већника рекао је незванично Бети да се камиле купују за развој туризма, везано за археолошки локалитет Јустинијана Прима односно, Царичин град.

"Планирају да прошире понуду, да туристима понуде обилазак локалитета на камилама с обзиром да су арехеолози пре неколико година ту пронашли кости камиле", казао је овај већник. 

Међутим, Царичин град је под заштитом државе, а њиме управља Народни музеј Лесковца у коме су, такође незванично, рекли Бети да на тај локалитет са три велика мозаика може да хода само људска нога.

До неких медија стигло је непотписано саопштење у коме се истиче да се ради о фигурама. За сада није јасно о чему се заправо ради, али у материјалу који смо имали на увид стоји "Набавка две камиле".

Касније је разјашњено да иза тог писма стоји Горан Јовић, одборник у лебанском парламенту.

- Не могу да верујем да је било ко могао и да помисли да ћемо куповати праве камиле. Тако нешто је неизводљиво. Нема услова за то. Ко би бринуо о тим животињама и где би оне биле смештене? Наравно да се ради о фигурама које ће стајати испред визиторског центра „Теодора“ и то је тако и усвојено на седници парламента. Питам се шта би било објављено да смо одлучили да купимо мамуте – каже Горан Јовић, одборник СНС-а у Скупштини општине и повереник ове странке у Лебану.

Он подсећа да су пре неколико година на Царичином граду пронађене камиље кости, па ће фигуре камила послужити томе да се та прича о овом локалитету приближи најмлађим посетиоцима.

- Ми планирамо да оплемењујемо тај простор и да посетиоцима пружимо велики број разноврсних садржаја, али шетњу на камиљим леђима по изузетном локалитету какав је Царичин град нисмо планирали и то је ван сваке памети. А фигура камила и других фигура око визиторског центра ће свакако бити јер нам је циљ да Царичин град посећује много већи број туриста – истакао је Јовић.


#   туризам   Лебане   председник општине   Горан Јовић   Срђан Јовић   Бојан Јовић   Царичин град   Туристичка организација Лебане   камиле
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима