Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Десета јубиларна Моравска регата: Сећање на херојство и промоција екологије

rssBookmark and Share

Ниш 16.06.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У организацији градске општине Палилула и удружења рекреативних риболоваца, одржана је десета јубиларна Моравска регата, догађај који спаја спорт, рекреацију и заштиту животне средине. Ова манифестација има хуман, друштвено-рекреативни и меморијални карактер, основан у знак сећања на учитеља Видена Јовановића.

Фото: РТВ Белами скриншот
Фото: РТВ Белами скриншот

Херојско сећање

Виден Јовановић је 1998. године на Власинском језеру херојски настрадао спасивши једног ученика док је са другим преминуо. "Сећање на трагичан крај једног хуманог човека, који је спасавајући свог ученика изгубио живот, не смемо заборавити. Његов хумани циљ треба да буде и наша одредница за будућност," казао је председник ГО Палилула, Братислав Вучковић.

Промоција дружења и екологије

Организатори ове јубиларне регате истичу да је циљ догађаја сећање на херојски чин учитеља и ђака, као и дружење и подизање свести о екологији и животу у складу са природом. Син настрадалог учитеља, присуствујући манифестацији, истакао је да се регата одржава у знак сећања на његовог оца и тренутак када је спасио ученика Младена Пејчића.

Такмичење и рекреација

Ове године такмичарске екипе су биле мешовите, укључујући почетнике, даме и учеснике различитих старосних група. "У једном делу регата је рекреативна, служи да се људи само спусте чамцима до крајње тачке у Лалинцу. На пола пута ћемо стати и ту почиње трка. На крају се испостави да сви учествују у трци," објаснио је Нинослав Миленковић из Удружења рекреативних риболоваца "Еко фишинг".

Пропозиције такмичења

Пропозиције такмичења су дефинисане тако да се на потезу од Мрамора према Лалинцу, до половине трасе, плови рекреативно, након чега такмичари праве кратку паузу. Сви се постављају у исту раван и од тог момента до Лалинца, односно до циља, одвија се такмичарски део.

Главни циљеви

Према речима председника општине, један од главних циљева је да се људи друже, пробају домаћу рибљу чорбу и, пре свега, подигну свест о одважности, храбрости и очувању животне средине.

Десета јубиларна Моравска регата не само да одаје почаст хероју Видену Јовановићу, већ и промовише важне вредности као што су екологија, рекреација и заједништво. Овај догађај је одличан пример како се кроз спорт и забаву може подићи свест о важним друштвеним питањима.


#   Ниш   Јужна Морава   Братислав Вучковић   Лалинац   Палилула ГО   Мрамор   Моравска регата
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима