Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дипломирани инжењер машинства чува традицију казанџијског заната у Прокупљу (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Прокупље 23.01.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У малобројним занатским радњама у Прокупљу, скоро да и нема младих мајстора, чиме се доводи у питање и њихов опстанак. Изузетак је казанџијска радња БАРБУТ, која не само да се одржала 8 деценија, већ је извесна и њена будућност, јер породичну традицију наставља дипломирани инжењер машинства Игор Цветковић.

Фото: РТС
Фото: РТС

Најпре уз свог деду чувеног казанџију Барбута, а затим и оца Радмила, Игор је учио занат и 3. је генерација у породици Цветковић из Прокупља, која већ 8-у деценију производи казане за ракију.

"Још као мали играјући се овде по радњи, заволео сам овај занат, почео да помажем тако и лагано кроз године. Данас са оцем радим", каже Игор Цветковић.

Каже да није имао лак пут од шегрта до мајстора. Отац му је био строг учитељ и од њега је научио највеће тајне овог мајсторског заната.

"Производња тих великих индустријских казана, је заинтересовала конкретно мог сина, ушао је у бит тог посла тако да можемо да радимо заједно и он је нашао свој интерес", каже Радмило Цветковић, казанџија.

У преосталим занатским радњама у Прокупљу скоро и да нема младих мајстора. Код педесетак старих заната колико их је остало после II светског рата, данас их има само неколико.

"Кад је почела индустријализација, неки еснафи су прешли у предузећа и тако су полако пропали занати. Тренутно не постоји Удружење занатлија не постоје еснафи", објашњава Драган Лекић, историчар.

Осавремењавање производње уз очување духа традиције добар су рецепт да и будуће генерације могу даље радити и зарадити од овог посла.

ВИДЕО: РТС

video...

Коментара: 0


#   Прокупље   Драган Лекић   занатлије   Удружење занатлија   казанџија   Игор Цветковић   занат
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима