Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

До септембра нове мере за даљи подстицај рађања - Пет хиљада евра за свако новорођено дете

Bookmark and Share

27.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Говорећи о подстицају рађања, председник Вучић каже да је уверен да ће до почетка септембра бити усвојене нове мере. Како је појаснио, реч је о три промене, а то су увећане новчане накнаде за труднице и породиље, затим решавање одређених законских потешкоћа које се тичу зрада трудница и породиља, те упрошћавање бирократских процедура за вантелесну оплодњу.

Фото илустрација: bebac.com
Фото илустрација: bebac.com

У том смислу, навео је да ће се мењати праг година жена, до којих ће држава финансирати покушаје ВТО.

"Надам се да ће то бар донекле у сиромашнијим срединама допринети да имамо више деце, јер нам је то главни проблем. Лако се друштво обнови ако имате деце", поручио је Вучић у обраћању након сусрета са младим спортистима који бораве у кампу у Србији.

Уз констатацију да је било напада како је рађање питање економског статуса и очекивања, Вучић је приметио да би било знатно лакше да је то у питању.

"Али, управо је обрнуто. Тамо где живе најбогатији, тамо имамо најмање деце, а највише их је где живе сиромашнији... А, све што радимо, нема смисла ако то не буде имао ко да наследи, ако не буде имао ко да управља тиме, ако немамо потомство", поручио је Вучић. 

Вучић је изјавио да је подстицање рађања и наталитета једна од националних приоритета и да најава давања 5.000 евра за новорођено дете нема везе са политиком већ са тим да морамо да размишљамо шта ће бити у будућности.

На питање да прокоментарише поједине критике да су предстојећи избори разлог за додатних 20 евра помоћи грађанима и 5.000 евра за свако рођено дете и питање шта је заиста намера државе, Вучић је рекао када је реч о 5.000 евра да би то била све укупна подршка рађању, као и да би се тако финансијски ослободили градови који сада издавајају средства за ту подршку.

"Ако Беогад даје око 20 милона за новорођену деце, тиме бисмо ослободили Београд да може да инвестира у нешто друго, а држава би преузела и тих 100.000 које даје град Београд или нешто више, а додала још 300.000 на ових 100.000 које већ даје, тако да бисмо све укупно дали 5.000 евра по рођеном детету. Сасвим сигурно за прво дете да бисмо подстакли мајке да раније рађају нарочито у сирмашнијим крајевима Србије", навео је Вучић.

Каже да је губимо целу једну генерацију у односу на поједине земље, пошто је код нас просечна старост 46 година, а на пример у Турској 26 или 27 година.

Одлучили смо се за ту меру јер сматрамо да је рађање и повећање наталитаа један од приоритетних цилљева, поручио је Вучић.

Гоговорећи о најави за додатних 20 евра помоћи грађанима, Вучић каже да се стално прича како се нешто даје пред изборе, иако је прошлог пута дато 100 евра грађанима одједном.


#   вантелесна оплодња   наталитет   Александар Вучић   Министарство финансија   породиље   новчана помоћ   новорођенче
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима