Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За прво дете у породици 100.000 динара

rssBookmark and Share

Врање 05.01.2017. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Вест која је јутрос обрадовала родитеље је да ће за прво дете у породици држава одвајати 100 000 динара.

Илустрација
Илустрација

Овај предлог би требало да одобри Министарство финансија, а родитељски додатак биће увећан за сву децу, али  ће увећање за друго и треће дете бити ниже, каже Александар Стајић, помоћник градоначелника.

Међутим, родитељи у Србији више не могу да рачунају на повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе.

Родитељски додатак биће знатно повећан од садашњег који износи 38.000 динара. За прво дете у породици држава обећава 100.000 динара. Овај предлог би требало да одобри Министарство финансија, а родитељски додатак биће увећан за сву децу, али  ће увећање за друго и треће дете бити ниже.

''Родитељима који добију прву бебу ће итекако значити 100.000 динара. Ово је један леп подстрек људима да се остваре као родитељи  који ће макар у првих неколико месеци моћи да купују пелене и млеко и све остало што је неопходно за одрастање бебе. То је нешто што је јако битно и то је стратегија државе коју ми подржавамо. Ми као Град ћемо учинити све како би помогли повећање наталитета и да што више Врањанаца долази на свет'', каже Александар Стајић, помоћник градоначелника.

Родитељски додатак за друго, треће и четврто дете се исплаћује у 24 месечне рате. За друго дете овај додатак износи 6.192 динара, за треће 11.146 а за четврто више од 14 и по хиљада динара.

Са друге стране од почетка ове године родитељи више не могу да рачунају на повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе. Прошле недеље Скупштина Србије је усвојила измене закона о порезу на додату вредност  којима је предвиђено укидање права на рефундацију ПДВ-а. Тада је речено да ће ова одлука ступити на снагу  када се усвоји Закон о финансијској подршци породицама са децом, на коме се ради.

Коментара: 0


#   Врање   наталитет   Пчињски округ   Министарство финансија   ПДВ   Влада Републике Србије   треће дете   Скупштина Србије   новорођенче   Александар Стајић   стимулација   родитељски додатак
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима