Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za prvo dete u porodici 100.000 dinara

rssBookmark and Share

Vranje 05.01.2017. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Vest koja je jutros obradovala roditelje je da će za prvo dete u porodici država odvajati 100 000 dinara.

Ilustracija
Ilustracija

Ovaj predlog bi trebalo da odobri Ministarstvo finansija, a roditeljski dodatak biće uvećan za svu decu, ali  će uvećanje za drugo i treće dete biti niže, kaže Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika.

Međutim, roditelji u Srbiji više ne mogu da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe.

Roditeljski dodatak biće znatno povećan od sadašnjeg koji iznosi 38.000 dinara. Za prvo dete u porodici država obećava 100.000 dinara. Ovaj predlog bi trebalo da odobri Ministarstvo finansija, a roditeljski dodatak biće uvećan za svu decu, ali  će uvećanje za drugo i treće dete biti niže.

''Roditeljima koji dobiju prvu bebu će itekako značiti 100.000 dinara. Ovo je jedan lep podstrek ljudima da se ostvare kao roditelji  koji će makar u prvih nekoliko meseci moći da kupuju pelene i mleko i sve ostalo što je neophodno za odrastanje bebe. To je nešto što je jako bitno i to je strategija države koju mi podržavamo. Mi kao Grad ćemo učiniti sve kako bi pomogli povećanje nataliteta i da što više Vranjanaca dolazi na svet'', kaže Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika.

Roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete se isplaćuje u 24 mesečne rate. Za drugo dete ovaj dodatak iznosi 6.192 dinara, za treće 11.146 a za četvrto više od 14 i po hiljada dinara.

Sa druge strane od početka ove godine roditelji više ne mogu da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe. Prošle nedelje Skupština Srbije je usvojila izmene zakona o porezu na dodatu vrednost  kojima je predviđeno ukidanje prava na refundaciju PDV-a. Tada je rečeno da će ova odluka stupiti na snagu  kada se usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, na kome se radi.

Komentara: 0


#   Vranje   natalitet   Pčinjski okrug   Ministarstvo finansija   PDV   Vlada Republike Srbije   treće dete   Skupština Srbije   novorođenče   Aleksandar Stajić   stimulacija   roditeljski dodatak
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima