Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дом здравља у Прокупљу добио на поклон теренска возила од амбасаде САД

rssBookmark and Share

Прокупље 22.01.2023. Јужна Србија Инфо

Америчка амбасада у Србији, донирала је два теренска, хибридна возила прокупачком Дому здравља, у вредности од 90 хиљада долара, којима ће лекарске екипе ове здравствене установе стизати до пацијената у најудаљенијим селима прокупачке општине.

Дом здравља у Прокупљу добио на поклон теренска возила од амбасаде САД

Овим значајним поводом, гости начелника Топличког управног округа Златана Миљковића били су, шеф Канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД у Србији, потпуковник Александро Педраза, његов помоћник мајор Сенторио Корт, директор Клинике за кардио хирургију Клиничког центра Ниш и председник Клуба америчко српског пријатељства проф. др Драган Милић и координатор хуманитарних пројеката при америчкој амбасади у Србији Иван Тасић.

-Ова донација јесте плод наше дугогодишње сарадње са пријатељима из америчке Амбасаде. Ових последњих неколико година су заиста биле више него успешне у сарадњи на свим пољима између наше земље и Америке. Ту су и бројне донације Министарству унутрашњих послова и Сектору за ванредне ситуације. Изражавам велико задовољство што су прихватили моју и молбу проф. др Драгана Милића да одреде и упуте ове донације Прокупљу и Топличком округу. Посебно се радујем што већ сада могу да најавим још једну велику донацију нашем граду, чија вредност ће бити око 800 хиљада долара. Она ће бити искоришћена за реконструкцију школе за децу са посебним потребама у Прокупљу. Нагласићу само да ће то бити највећа појединачна донација, коју је америчка амбасада уз помоћ америчке војске дала овом делу Србије, можда и једна од највећих појединачних донација, коју је Прокупљу и Топлици  доделио страни донатор, рекао је, захваливши се америчким пријатељима, начелник Топличког управног округа и председник подружнице Клуба српско америчког пријатељства за Топлицу Златан Миљковић, испред зграде Дома здравља, у којој се тренутно одвијају радови на његовој реконструкцији.

Шеф Канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД у Србији, потпуковник Александро Педраза овом приликом се, како је рекао, најпре захваљује својим пријатељима, начелнику Топличког управног округа, градоначелнику Града Прокупља и директору Клинике за кардио хирургију Клиничког центра у Нишу.

-Захваљујем се и грађанима Прокупља зато што су сјајни партнери. Ово је скроман поклон, а ми волимо да кажемо да то није донација, већ улагање у наше пријатеље. Сматрамо да је то улагање веома значајно и вредно, јер у томе видимо важност и вредност неговања наших међусобних пријатељских односа. Важно нам је да имамо пријатеље међу потомцима чувеног „Гвозденог пука“, а са таквим људима САД желе да буду добри пријатељи. Надам се да овакве ствари могу да помогну да се наши пријатељски односи продубе и наставе и убудуће. У име САД, Амбасаде наше земље у Србији, амбасадора Хила и европске Команде америчке војске, захваљујем вам се на партнерству и сарадњи.

Надам се да ће ова донација бити од значаја за вашу заједницу и драго ми је што смо могли да будемо од помоћи, истакао је потпуковник Педраза.

Проф. др Драган Милић, председник српско америчког пријатељства, које је формирано 2014. године у Србији, овом приликом је рекао да оно броји 8100 чланова, што, како је истакао, само показује колико је интересовање наших грађана за сардњу са САД велико.

-Наш главни партнер и пријатељ у реализацији оваквих, хуманитарних пројеката, јесте америчка војска, посебно Команда америчке војске за Европу, која већ годинама уназад обезбеђује донације. Бројне донације су већ дате југу Србије, а њихова вредност је преко три милиона долара. Са донацијом, коју смо данас најавили, а којом ће бити реконструисана једна прокупачка школа у наредном периоду, вредност ће прећи четири милиона долара.Најважније је, а у томе се огледа права вредност ових донација, што оне стижу тамо где су и најпотребније. Пре свега одлазе болницама, а данашња донација у виду теренских возила, биће од велике користи у зимским условима, како би здравствени радници дошли до болесника у најудаљенијим селима, нагласио је проф. др Милић и истакао да је велику финансијску помоћ у виду донација, добио и Клинички центар у Нишу, као и установе у овом граду, чији су корисници људи са посебним потребама.

Овом приликом пријатељима из Амбасаде САД у Србији, зато што су Прокупљу дали вредну и значајну донацију, захвалио се и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

-Ова возила значиће свим грађанима Прокупља, јер ће запослени здравствени радници са њима моћи да стигну до свих пацијената у најудаљенијим селима, где путеви нису приступачни и где снег зна да завеје и направи велике проблеме. Са овом донацијом, у наредном периоду, они ће моћи адекватно и правовремено да пружају здравствену заштиту свима којима она буде потребна, подвукао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Директор прокупачког Дома здравља Верица Бојичић Илић се дародавцима захвалила у име свих пацијената, до којих је досад било врло тешко или скоро немогуће доћи возилима које је ова установа досад поседовала. Подвукла је да ће ова возила првенствено бити од користи теренским сужбама и то најпре Служби за кућно лечење и Хитној служби Дома здравља.

 Кључеве возила директору ове здравствене установе уручио је градоначелник Прокупља. После тога, запослени у Служби за кућно лечење прокупачког Дома здравља, заједно са гостима и представницима локалне самоуправе, са новим возилима, кренули су у село Микуловац, у посету пацијентима овог села.


#   Прокупље   САД   санитет   Дом здравља Прокупље   Амбасада САД   Милан Аранђеловић   теренско возило
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима