Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dom zdravlja u Prokuplju dobio na poklon terenska vozila od ambasade SAD

rssBookmark and Share

Prokuplje 22.01.2023. Južna Srbija Info

Američka ambasada u Srbiji, donirala je dva terenska, hibridna vozila prokupačkom Domu zdravlja, u vrednosti od 90 hiljada dolara, kojima će lekarske ekipe ove zdravstvene ustanove stizati do pacijenata u najudaljenijim selima prokupačke opštine.

Dom zdravlja u Prokuplju dobio na poklon terenska vozila od ambasade SAD

Ovim značajnim povodom, gosti načelnika Topličkog upravnog okruga Zlatana Miljkovića bili su, šef Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji, potpukovnik Aleksandro Pedraza, njegov pomoćnik major Sentorio Kort, direktor Klinike za kardio hirurgiju Kliničkog centra Niš i predsednik Kluba američko srpskog prijateljstva prof. dr Dragan Milić i koordinator humanitarnih projekata pri američkoj ambasadi u Srbiji Ivan Tasić.

-Ova donacija jeste plod naše dugogodišnje saradnje sa prijateljima iz američke Ambasade. Ovih poslednjih nekoliko godina su zaista bile više nego uspešne u saradnji na svim poljima između naše zemlje i Amerike. Tu su i brojne donacije Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sektoru za vanredne situacije. Izražavam veliko zadovoljstvo što su prihvatili moju i molbu prof. dr Dragana Milića da odrede i upute ove donacije Prokuplju i Topličkom okrugu. Posebno se radujem što već sada mogu da najavim još jednu veliku donaciju našem gradu, čija vrednost će biti oko 800 hiljada dolara. Ona će biti iskorišćena za rekonstrukciju škole za decu sa posebnim potrebama u Prokuplju. Naglasiću samo da će to biti najveća pojedinačna donacija, koju je američka ambasada uz pomoć američke vojske dala ovom delu Srbije, možda i jedna od najvećih pojedinačnih donacija, koju je Prokuplju i Toplici  dodelio strani donator, rekao je, zahvalivši se američkim prijateljima, načelnik Topličkog upravnog okruga i predsednik podružnice Kluba srpsko američkog prijateljstva za Toplicu Zlatan Miljković, ispred zgrade Doma zdravlja, u kojoj se trenutno odvijaju radovi na njegovoj rekonstrukciji.

Šef Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji, potpukovnik Aleksandro Pedraza ovom prilikom se, kako je rekao, najpre zahvaljuje svojim prijateljima, načelniku Topličkog upravnog okruga, gradonačelniku Grada Prokuplja i direktoru Klinike za kardio hirurgiju Kliničkog centra u Nišu.

-Zahvaljujem se i građanima Prokuplja zato što su sjajni partneri. Ovo je skroman poklon, a mi volimo da kažemo da to nije donacija, već ulaganje u naše prijatelje. Smatramo da je to ulaganje veoma značajno i vredno, jer u tome vidimo važnost i vrednost negovanja naših međusobnih prijateljskih odnosa. Važno nam je da imamo prijatelje među potomcima čuvenog „Gvozdenog puka“, a sa takvim ljudima SAD žele da budu dobri prijatelji. Nadam se da ovakve stvari mogu da pomognu da se naši prijateljski odnosi prodube i nastave i ubuduće. U ime SAD, Ambasade naše zemlje u Srbiji, ambasadora Hila i evropske Komande američke vojske, zahvaljujem vam se na partnerstvu i saradnji.

Nadam se da će ova donacija biti od značaja za vašu zajednicu i drago mi je što smo mogli da budemo od pomoći, istakao je potpukovnik Pedraza.

Prof. dr Dragan Milić, predsednik srpsko američkog prijateljstva, koje je formirano 2014. godine u Srbiji, ovom prilikom je rekao da ono broji 8100 članova, što, kako je istakao, samo pokazuje koliko je interesovanje naših građana za sardnju sa SAD veliko.

-Naš glavni partner i prijatelj u realizaciji ovakvih, humanitarnih projekata, jeste američka vojska, posebno Komanda američke vojske za Evropu, koja već godinama unazad obezbeđuje donacije. Brojne donacije su već date jugu Srbije, a njihova vrednost je preko tri miliona dolara. Sa donacijom, koju smo danas najavili, a kojom će biti rekonstruisana jedna prokupačka škola u narednom periodu, vrednost će preći četiri miliona dolara.Najvažnije je, a u tome se ogleda prava vrednost ovih donacija, što one stižu tamo gde su i najpotrebnije. Pre svega odlaze bolnicama, a današnja donacija u vidu terenskih vozila, biće od velike koristi u zimskim uslovima, kako bi zdravstveni radnici došli do bolesnika u najudaljenijim selima, naglasio je prof. dr Milić i istakao da je veliku finansijsku pomoć u vidu donacija, dobio i Klinički centar u Nišu, kao i ustanove u ovom gradu, čiji su korisnici ljudi sa posebnim potrebama.

Ovom prilikom prijateljima iz Ambasade SAD u Srbiji, zato što su Prokuplju dali vrednu i značajnu donaciju, zahvalio se i gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

-Ova vozila značiće svim građanima Prokuplja, jer će zaposleni zdravstveni radnici sa njima moći da stignu do svih pacijenata u najudaljenijim selima, gde putevi nisu pristupačni i gde sneg zna da zaveje i napravi velike probleme. Sa ovom donacijom, u narednom periodu, oni će moći adekvatno i pravovremeno da pružaju zdravstvenu zaštitu svima kojima ona bude potrebna, podvukao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Direktor prokupačkog Doma zdravlja Verica Bojičić Ilić se darodavcima zahvalila u ime svih pacijenata, do kojih je dosad bilo vrlo teško ili skoro nemoguće doći vozilima koje je ova ustanova dosad posedovala. Podvukla je da će ova vozila prvenstveno biti od koristi terenskim sužbama i to najpre Službi za kućno lečenje i Hitnoj službi Doma zdravlja.

 Ključeve vozila direktoru ove zdravstvene ustanove uručio je gradonačelnik Prokuplja. Posle toga, zaposleni u Službi za kućno lečenje prokupačkog Doma zdravlja, zajedno sa gostima i predstavnicima lokalne samouprave, sa novim vozilima, krenuli su u selo Mikulovac, u posetu pacijentima ovog sela.

Komentara: 0


#   Prokuplje   SAD   sanitet   Dom zdravlja Prokuplje   Ambasada SAD   terensko vozilo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima