Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава улаже у образовање у свим деловима Србије

rssBookmark and Share

Врање 17.10.2016. Јужна Србија Инфо, РТВ Врање

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас отварању нове фискултурне сале у Основној школи „Свети Сава“ у Владичином Хану и постављању камена темељца за изградњу фискулрурне сале у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сурдулици.

Држава улаже у образовање у свим деловима Србије

„Важна порука свима је да је неопходно стручно усавршавање и обука свих, па и директора, нарочито оних који су лоше оцењени у екстерној евалуацији. Циљ свих нас је да направимо боље школско руководство“, поручо је Шарчевић.
Од промена које могу да се очекују већ следеће школске године министар је истакао увођење информатике и предузетничког васпитања у основну школу, као и спорта сваки дан. Информатика ће бити први предмет уведен по концептуалном моделу. За ову школску годину нисмо успели у томе, за следећу морамо. Али пре тога се мора тачно утврдити шта је то што недељно оптерећује ученике, каже Шарчевић.
Што се школа у Пчињском округу тиче, имају исте проблеме као и све друге школе у осталим крајевима Србије. И даље мислим да многе ствари могу  да се ураде на другачији начин, а ту пре свега мислим на бољу организацију у самим школама. Некада вас у томе спречавају лоше навике, некада лоши закони, а сада је најпотребније да сви чиниоци у држави желе да се ствари промене. И то је тек прва фаза. Морамо променити ствари које нас коче и које дуго нису мењане. Одмах након реформе привреде, следећи најважнији сегмент друштва је реформа образовања. Одатле све почиње, наглашава министар Шарчевић.

Потези које сада повлачимо трају од 8 до 10 година, а ми смо тек на почетку. Ипак, резултати ће бити видљиви већ за неколико месеци. Већ правимо нека тела где ће улоге бити другачије, поготово родитеља, ученика. Правимо самопроцену по установама. Оснажићемо оне који су добили високе оцене јер добро раде.
Министар Шарчевић је рекао да се мора донети нови закон, како због увођења дуалног образовања, тако и због потребе да се промени састав школских одбора. Суштински пробел са школским одборима је што оснивачи немају већину када се одлучује о битним стварима. За мање од годину дана темељно треба припремити нови закон, па тек онда прећи на наставне планове и програме, моделе и начине рада. Неки модели, као што је дуално образовање, могу да крену и раније.
Према његовим речима мењаће се и Закон о основном образовању, ради увођења информатичке писмености и свакодневног спорта у школе. Али за све то треба законска основа и добра припрема, наводи Шарчевић.
Министар каже и да се велики број локалних самоуправа оглушио о потребу да именује просветне инспекторе на нивоу локалне самоуправе, а да су за то добијали новац из буџета, који у трошили на неке друге ствари. Просветну инспекцију треба ојачати јер је годинама број запослених смањиван. Недопустиво је да Врање има једног инспектора на локалу, или неког на одређено време. Ту област треба темељно уредити и све инспекторе вратити под републички ниво. Јер, да бисмо уредили просветну сцену и увели стандарде, а има много кршења правила, морамо да уредимо инспекције, школске управе и правне службе - рекао је данас министар Шарчевић у Врању. Он каже да је задовољан јер је успео да ''наговори'' искусног Богољуба Лазаревића да прихвати место помоћника министра просвете за инспекцијске послове и да варује да ће довести ствари у ред. Министар Шарчевић наводи да ће нацрт новог закона о инспекцијском надзору у области образовања бити завршен до краја децембра.
Што се бољег материјалног положаја школа тиче, министар Шарчевић наглашава да се са отварањем поглавља 24 и 25 отварају многи предприступни фондови за област образовања. Ту је наша шанса да стваримо једнаке услове за све ђаке у земљи. Да ученици у Београду и Врању имају једнаке услове за рад у својим школама – наглашава Шарчевић. 

Коментара: 0


#   Врање   Владичин Хан   Сурдулица   Влада Републике Србије   Министарство просвете   предприступни фондови   Младен Шарчевић   дуално образовање
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима