Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Двадесет година од Петог октобра - Дан једне наде"

Bookmark and Share

05.10.2020. Јужна Србија Инфо

Гледаоци Првог програма РТС-а имаће прилику да се вечерас у 22.10, уз документарни филм Наташе Мијушковић "Двадесет година од Петог октобра - Дан једне наде" подсете на узроке и последице догађаја који је означио крај владавине Слободана Милошевића.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Ауторка документарца "Двадесет година од Петог октобра - Дан једне наде" Наташа Мијушковић каже да није лако у сат времена ставити догађај који нам је обележио живот, некоме мање, некоме више.

"Овога пута је највећи проблем био цајтнот. Због коронавируса нисмо могли да снимамо онда када сам мислила да би требало. Неки људи су били на годишњим одморима, тако да је и то мало отежавало, али снашли смо се", каже Мијушковићева.

Истиче да овај филм није ретроспектива Петог октобра.

"То је већ испричано. Филип Шварм је урадио одличан филм поводом десетогодишњице и испричао причу како је све то изгледало од раних јутарњих сати па до 6. октобра. Као и у свим претходним документарцима које сам радила, мене је занимало шта је довело до тог догађаја и које су биле последице", објашњава Мијушковићева.

Каже да су саговорници у филму неки од лидера ДОС-а, али да има и оних који нису хтели да говоре.

"Моје је било да их питам. Разумем њихове разлоге зашто не желе. Пише у одјавној шпици ко није хтео да говори. Господин Вук Драшковић је хтео да говори, али само десетак минута и искључиво о ономе што је сам желео", наводи Мијушковићева.

Каже да су се многи од саговорника изненадили када их је подсетила да чак пет лидера ДОС-а двадесет година касније нису живи - Зоран Ђинђић, Владaн Батић, Бранислав Ковачевић, Вук Обрадовић и Јожеф Каса.

Лидери ДОС-а изненађујуће критични према својој власти

Наташа Мијушковић каже да су за потребе филма снимали и децу рођену 2000. године која су данас одрасли људи.

"Желели смо да чујемо њихов однос према том дану - да ли га ми старији од њих много преувеличавамо и шта они уопште знају о томе", објашњава Мијушковићева.

Сматра да су очекивања после Петог октобра била велика, да су грађани мислили да бољи живот може да дође преко ноћи, а да се људи у ДОС-у нису снашли, па је велико разочарање било неминовно.

"Изненадило ме је да су многи лидери ДОС-а са којима смо разговарали били веома критични према својој власти. Неки чак кажу да ништа од онога што су обећали нису испунили, неки кажу да су испунили веома мало, а има и трећих који тврде да су испунили максимално колико се могло у том тренутку, да су морали да се боре са много проблема на више фронтова, али да су неке тековине Петог октобра и данас сачуване", каже Наташа Мијушковић.

Коментара: 0


#   РТС   Војислав Коштуница   протест   Вук Драшковић   Зоран Ђинђић   Скупштина Србије   Слободан Милошевић   5. октобар   револуција   документарни филм
@rts_vesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима