Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Француска доделила орден Легије части Ољи Бећковић

Bookmark and Share

01.05.2015. Блиц, Јужна Србија Инфо

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро уручила је данас орден Легије части, у рангу витеза, новинарки Ољи Бећковић за изузетан професионални пут, храброст и одважност, поручивши том приликом да њена земља тиме одаје признање и целој професији новинара.

Француска доделила орден Легије части Ољи Бећковић

Оља Бећковић, Орден легије части, Фото: Блиц

Бећковић је, примајући орден, рекла да је одликована у тренутку када је, како је навела, политичком одлуком укинута емисија "Утисак недеље" коју је водила у протекле 23 године.

"Не могу и нећу да сакријем личну нелагоду што ме је Ваша земља, Француска, јасније видела и боље разумела од моје сопствене", истакла је Бећковић, видно узбуђена.

Амбасадорка Моро је указала да је слобода говора непрестана борба која се судара са бројним препрекама.

Кристин Моро и Оља Бећковић, Фото: Блиц

"Не само са незадовољством оних чији се интереси лоше прилагођавају транспарентности, већ и са комерцијалним интересима и, најзад, са аутоцензуром, искушењем које постаје разумљиво пред стрепњама које могу да осећају новинари за своје радно место, па чак и за своју безбедност", рекла је она.
Према њеним речима, да би се то превазишло треба имати чврсто утемељена уверења, веома јасан осећај за морал и личну храброст, а потребно је и повољно окружење, не само на законском већ и на друштвеном и интелектуалном плану.

"Солидарност професије, подршка грађана, признавање улоге слободе медија у једној демократији су веома важни елементи који омогућавају веру у будућност", додала је Моро.

Истичући да је орден Легије части признање највишег ранга међу француским почасним одликовањима које одликује личности чије ангажовање отелотворује велике идеје, вредности и циљеве које Француска брани на својој територији и у свету, она је подсетила на животни пут Оље Бећковић.

Констатовала је да је Бећковић током 23 године, од 1991. до 2014, водила "Утисак недеље", емисију за коју је њено име нераскидивно везано, а која је, како је навела, пратила развој и преображај Србије свих тих година.

"Развијајући један потпуно другачији концепт од оног који је пре тога постојао у вашој земљи, слободно новинарство у служби информисања грађана које даје без предрасуда и са пуном слободом реч личностима које бране најразличитије идеје, учествовали сте у грађанском образовању више генерација верних гледалаца", истакла је Моро.

Оља Бећковић са орденом Легије части
Оценивши да је Бећковић "симбол српског новинарства", Моро је изразила наду да ће она моћи да настави са испуњавањем професионалне мисије коју је себи зартала.

"Знам да ћете једном месечно у недељнику 'НИН' објављивати интервјуе које ћете водити са значајним личностима са јавне сцене у Србији које ће, као и увек, да бране своја различита уверења и представљају различита мишљења", закључила је амбасадорка Моро.

Захваливши на француском одликовању, Бећковић је истакла да је оно сада обавезује да се до краја живота труди да га не изгуби.

"Ово би требало да буде нешто због чега се осећате врло поносно, а са друге стране тај осећај да вас Француска више цени од сопствене земље не може баш да вас учини равнодушним", рекла је Бећковић окупљеним новинарима.
 


#   Француска   амбасадорка Француске   орден   Оља Бећковић   Легија части   Кристин Моро   слободно новинарство   радно место
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима