Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гашење топлане "Чаир" једно од решења за побољшање ваздуха у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 16.01.2020. Градски портал 018, Јужна Србија Инфо

Град Ниш је спреман да на неколико начина утиче на то да загађеност ваздуха буде знатно мања, а први кораци су већ предузети, каже Горан Милосављевић, помоћник градоначелника.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Ниш се тренутно налази међу шест првих градова у Србији у којима је степен ПМ честица у ваздуху на високом нивоу што угрожава и здравље становника. Град Ниш је спреман да на неколико начина утиче на то да загађеност ваздуха буде знатно мања, а први кораци су већ предузети, каже Горан Милосављевић, помоћник градоначелника.

„Формирана је радна група која ради свој посао и која је до сада одржала две седнице, а један од закључака радне групе је и да се отпочне са очувањем квалитета ваздуха што је наша законска обавеза и пред расписивањем смо јавне набавке којом ће се одредити субјекат који ће направити план квалитета ваздуха. То је стратешки документ који треба да донесе конкретне мере и да ограничи  све нивое загађења у граду“.

Конкретне мере које град може да предузме односе се на енергетику и саобраћај.

„Са тим увези у плану је да се угаси топлана Чаир која је на мазут, а њени корисници ће бити повезани на топлану у Клиничком центру, тако да ће многе институције које су до сада користиле лож уље или угаљ, прећи на гас. Тако ће се у том делу града  знатно смањити загађење“, каже Милосављевић.

Један од проблема је и загревање републичких институција, али је град Ниш спреман да понуди решење и за то.

„Град је спреман да субвенционише прикључке тих установа на топловодну мрежу, а конкретно се ради о згради Универзитета, Економског и Правног као и Медицинског факултета. Са друге стране  град ће из своје буџетске резерве платити све оне вртиће који могу да пређу на гас“, истако је Милосављевић и додао да је град спреман и да помогне грађанима да користе оне енергенте који су мањи загађивачи ваздуха.

Када се ради о саобраћају, Милосављевић у име града апелује на грађане да не користе аутомобиле без неке преке потребе, да не не заустављају аутомобиле на четири жмигавца, да на семафорима угасе моторе.

Коментара: 0


#   Ниш   ваздух   загађење   Горан Милосављевић   смог
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима