Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град Пирот: Две године новог статуса

rssBookmark and Share

Пирот 13.08.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре две и по године, изменама Закона о територијалној организацији Србије, статус града добили су Вршац, Кикинда и Пирот. Да ли је и у којој мери добијање статуса града променило живот Пироћанаца?

Фото: РТС
Фото: РТС

Већина Пироћанаца сматра да је пре две и по године добијањем статуса града Скупштина уважила грађанску иницијативу и исправила велику неправду. Међутим од добијања статуса града нису имали велике користи.

Стручњаци објашњавају да тренутно законодавство у Србији не прави велику разлику између града и општине.

"Мислим да административне промене не могу да буду основ за озбиљније промене у друштву. Пирот је град у географском смислу, а да ли је град и у институционалном смислу то нема значаја. Посебни ефекти зато што је добио статус града скоро да и не постоје", сматра Горан Николић, политиколог.

Посебан идентитет граду дају култура и уметност. Пироту недостају градске манифестације културе, а велики проблем створила је и забрана запошљавања.

"Треба направити неки програм и треба системски урадити нешто по чему би овај град био препознатљив. Недостатак средстава и можда разумевања допринео је да ми не можемо много да изађемо из града и покажемо наше вредности", каже Радмила Влатковић, историчарка уметности.

За протекле две и по године, број незапослених у Пироту смањен је за 15% а зараде су повећане за трећину. Намеће се питање - да ли је то последица добијања статуса града?

"Напредовање Пирота не траје две године, Пирот напредује у протеклих десетак и више година. Ми смо за тих десетак година по Заводу за статистику скочили са 117. на 14. место по просечним зарадама", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

Томе су допринеле, сматра градоначелник, инвестиције Тигар Мишлена, изградња Коридора 10 и добар рад локалне власти. У градској управи очекују да ће градови имати значајнију улогу ако се настави даља децентрализација Србије и дају већа овлашћења самоуправама.

Коментара: 0


#   Пирот   инвестиције   Владан Васић   Радмила Влатковић   Горан Николић   град   статус   локална самоуправа
@kzpvladanvasic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима