Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани који воде спорове против банака могу да одахну - нема аутентичног тумачења три закона

Bookmark and Share

05.07.2021. НИКОЛИНА РАКИЋ - РТС

У Скупштини неће бити аутентичног тумачења три закона, које би обесмислило тужбе које грађани воде против банака, а о чему се спекулисало протеклих дана. Иако је седница скупштинског Одбора за уставна и законодавна питања отказана - адвокати су били у једнодневном штрајку упозорења.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Кључеве у браве канцеларија на 24 сата ставили су адвокати широм земље. Разлог - најављена, у међувремену отказана седница скупштинског Одбора за уставна и законодавна питања.

На њој је требало да се раматра аутентично тумачење одредби три закона, под које потпадају банкарски спорови.

Упућени кажу да би у пракси то значило да се поништава став Врховног касационог суда из 2018. да је наплата трошкова обраде кредита незаконита.

"То би значило да грађани спорове који су у току губе, а оне који су добили били би доведени у ситуацију да се ти спорови сада поново активирају по тужбама банака против грађана и да изгубе спорове и да морају да врате новац банкама. То би била директна последица усвајања ових аутентичних тумачења", објашњава председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац.

На предлог о аутентичним тумачењима, који су поднела три посланика, стављена је тачка, каже председник парламента Ивица Дачић.

"То питање је тек требало да се разматра у наредном периоду, да је остало у процедури. Пошто ти предлози више нису у процедури, сада нема никаквих наговештаја нити могућности да дође поново подношење, односно разматрање", указује Дачић.

Одлуку да се предлог не разматра поздравила су струковна удружења. Кажу, то би било задирање законодавне у судску власт.

Реаговало је и Министарство правде.

"Свесни смо изазова са којима се суочавају привредни и финансијски сектор, као и правосуђе због постојања масовних тужби у банкарским споровима. У том смислу, Министарство правде посвећено ради на Нацрту закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку, чије одредбе треба да доведу до смањења броја тужби, растерећења појединих судова, као и смањивања трошкова за Републику Србију који су последица банкарских спорова, имајући у виду да држава исплаћује огромна средства због повреде права на суђење у разумном року", навела је министарка правде Маја Поповић у писаној изјави.

Пред судовима, процењује се, има око 200.000 тужби против банака.

До сада је донето 10.000 правоснажних пресуда - да грађани могу да наплате свој новац, јер су банке поступале незаконито.


#   банке   закони   Министарство правде   адвокати   адвокатска комора   Скупштина Србије   Маја Поповић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима