Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због најаве усвајања три закона која се тичу спорова грађана са банкама, адвокати обустављају рад 5. јула

Bookmark and Share

04.07.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Управни одбор Адвокатске коморе Србије одлучио је да у понедељак, 5. јула, буде организована једнодневна обустава рада адвоката на целој територији Србије.

Због најаве усвајања три закона која се тичу спорова грађана са банкама, адвокати обустављају рад 5. јула

Jеднодневна обустава рада адвоката биће организована због предлога Одбора Скупштине Србије за уставна питања и законодавство да се донесу три аутентична тумачења.

Реч је о одредбама члана 1066. став 2 Закона о облигационим односима, одредбама члана 41. став 1 и 2 и члана 43. став 2 и 3 Закона о заштити потрошача и одредбама члана 17. став 1 Закона о заштити корисника финансијских услуга.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије сматра да се тим аутентичним тумачењима крше Уставом Србије и Европском конвенцијом о људским правима зајемчена људска права на правично суђење, једнаку правну заштиту, а пре свега, право на правну сигурност грађана.

Доношењем предложених аутентичних тумачења поново би био активиран принцип ретроактивности на тај начин што би се створили услови за понављање свих правноснажних окончаних поступака, а грађани били доведени у ситуацију да изгубе спорове које воде или у којима су већ успели у остварењу тужбеног захтева против банака, наведено је у одлуци.

Истиче се да Устав у одредби члана 197. забрањује примену принципа ретроактивности, осим ако то налаже општи интерес утврђен при доношењу закона.

Управни одбор Адвокатске коморе сматра да је у конкретном случају јасно да се не може радити о општем интересу, већ о интересу банкарског сектора.

Током обуставе рада адвокати неће приступати на рочишта за главну расправу и главне претресе пред судовима, неће приступати пред тужилаштвима у истражним поступцима и поступцима преговора око примене опортунитета или споразума о кривици, неће приступати пред органима управе, јавним бележницима и приватним извршитељима и неће приступати у полицију у преткривичним поступцима, осим у случају пријема решења о задржавању и саслушања пред судом поводом одређивања притвора.

Током обуставе рада адвокати ће достављати судовима, тужилаштвима и другим органима само поднеске и предузимати оне радње које су везане за наступање преклузивних рокова и заштите малолетних лица у случајевима породичног насиља, наведено је у одлуци Управног одбора Адвокатске коморе Србије.

Коментара: 0


#   банке   Центар за заштиту потрошача   адвокати   адвокатска комора   Скупштина Србије
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима