Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хидроелектрана "Сићево" код Ниша проглашена за споменик културе

rssBookmark and Share

Ниш 30.10.2023. Јужна Србија Инфо

Влада Србије прогласила је крајем прошленедеље за споменике културе хидроелектране „Сићево“ у селу Сићево код Ниша, „Вучје“ у Вучју код Лесковца.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Статус споменика културе добила је хидроелектрана „Сићево“ на реци Нишави, која представља јединствен пример објекта индустријског наслеђа са континуитетом производног процеса од девет деценија и као такав представља материјално сведочанство процеса електрификације и индустријализације града Ниша и околине. Овај споменик културе сврстава се у значајна остварења техничке културе како због јединственог инжињерског решења, техничких вредности, сачуваних хидромеханичких и машинских склопова, тако и због историјског доприноса модернизацијским процесима у Србији.

Статус споменика културе добила је и хидроелектрана „Вучје“ у Вучју код Лесковца, грађена 1902-1903. године за потребе електрификације Лесковца и околине. Овај споменик културе сврстава се у значајна остварења техничке културе како због јединственог инжењерског решења, техничких вредности, сачуваних оригиналних хидромеханичких и машинских склопова, тако и због историјског доприноса модернизацијским процесима у Србији.


#   Ниш   Вучје   Нишава   хидроелектрана   Сићево   Хидроелектрана Сићево
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима