Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хидроцентрале на Нишави старе 100 година, "Света Петка" и "Сићево" и данас производе струју (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 15.01.2022. Лидија Георгијев РТС

Електрификација Ниша је почела непосредно после ослободјења од Турака, када је овај град доживео препород применом тзв. Винтеровог плана и изградњом мини-хидроцентрала на Нишави. Прва "Света Петка", саграђена 1908. године, а друга - "Сићево" из 1931. године, практично су и данас у функцији, извештава РТС.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Брана на Нишави која се види с пута кроз Сићевачку клисуру удаљена је два километра од машинске зграде у којој се налазе три генератора. Инсталисана снага ове мини-хидроцентрале је 1,3 мегавата.

"На основу количине воде ми тј. запослени радници овде пуштају агрегат по агрегат, та вода улази у турбинске шахте, након тога у турбине и покреће се производња енергије", каже Милан Ђурђановић, инжењер за експлоатацију МХЕ.

Запослени у минихидроцентрали Сићево кажу да се овде никада ништа није озбиљније кварило. Она и данданас производи више од 4 милиона киловат сати годишње, што је према неким проценама довољно за годишњу потрошњу више од 300 домаћинстава.

Ипак, Ниш је почетком прошлог века одавде добио струју најпре за улично осветљење. Подаци говори да је тадашњи председник нишке општине Тодор Миловановић био визионар, али и да се увођење струје није баш допадало свима.

"Сама одлука била је оспоравана од стране на првом месту нишких трговаца јер њима није одговарао развој индустрије, развој производње, собзиром да би то умањило њихову делатност, али у сваком случају Тодор Миловановић је успео и међу грађанством и уопште у граду да стекне подршку", каже Бојана Нешић, историчарка.

У наредном периоду у Сићеву би требало да буде саграђена нова машинска зграда а план је да ова остане овако како изгледа већ пуних 90 година и отвори се за посетиоце. Старија пак мини-хидроцентрала "Света Петка" се реконтруише.

"Она је једна од најстаријих у Србији, она је изграђена и пуштена у рад 1908. године. Тренутно је у току ревитализација целог објекта. Стара постројења ће остати као музејски експонати а нова опрема је стигла и она се уграђује тренутно", рекао је Милан Ђурђевић.

Водоток Нишаве и рибљи свет, према наводима запослених у мини-хидроцентралама, никада нису били угрожени.

ВИДЕО: РТС


#   Ниш   ЕПС   Нишава   хидроелектрана   Света Петка   Сићевачка клисура   Света Петка хидоцентрала   Сићево хидроцентрала
@EPSsnabdevanje @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима