Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina, "Sveta Petka" i "Sićevo" i danas proizvode struju (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 15.01.2022. Lidija Georgijev RTS

Elektrifikacija Niša je počela neposredno posle oslobodjenja od Turaka, kada je ovaj grad doživeo preporod primenom tzv. Vinterovog plana i izgradnjom mini-hidrocentrala na Nišavi. Prva "Sveta Petka", sagrađena 1908. godine, a druga - "Sićevo" iz 1931. godine, praktično su i danas u funkciji, izveštava RTS.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Brana na Nišavi koja se vidi s puta kroz Sićevačku klisuru udaljena je dva kilometra od mašinske zgrade u kojoj se nalaze tri generatora. Instalisana snaga ove mini-hidrocentrale je 1,3 megavata.

"Na osnovu količine vode mi tj. zaposleni radnici ovde puštaju agregat po agregat, ta voda ulazi u turbinske šahte, nakon toga u turbine i pokreće se proizvodnja energije", kaže Milan Đurđanović, inženjer za eksploataciju MHE.

Zaposleni u minihidrocentrali Sićevo kažu da se ovde nikada ništa nije ozbiljnije kvarilo. Ona i dandanas proizvodi više od 4 miliona kilovat sati godišnje, što je prema nekim procenama dovoljno za godišnju potrošnju više od 300 domaćinstava.

Ipak, Niš je početkom prošlog veka odavde dobio struju najpre za ulično osvetljenje. Podaci govori da je tadašnji predsednik niške opštine Todor Milovanović bio vizionar, ali i da se uvođenje struje nije baš dopadalo svima.

"Sama odluka bila je osporavana od strane na prvom mestu niških trgovaca jer njima nije odgovarao razvoj industrije, razvoj proizvodnje, sobzirom da bi to umanjilo njihovu delatnost, ali u svakom slučaju Todor Milovanović je uspeo i među građanstvom i uopšte u gradu da stekne podršku", kaže Bojana Nešić, istoričarka.

U narednom periodu u Sićevu bi trebalo da bude sagrađena nova mašinska zgrada a plan je da ova ostane ovako kako izgleda već punih 90 godina i otvori se za posetioce. Starija pak mini-hidrocentrala "Sveta Petka" se rekontruiše.

"Ona je jedna od najstarijih u Srbiji, ona je izgrađena i puštena u rad 1908. godine. Trenutno je u toku revitalizacija celog objekta. Stara postrojenja će ostati kao muzejski eksponati a nova oprema je stigla i ona se ugrađuje trenutno", rekao je Milan Đurđević.

Vodotok Nišave i riblji svet, prema navodima zaposlenih u mini-hidrocentralama, nikada nisu bili ugroženi.

VIDEO: RTS

Komentara: 0


#   Niš   EPS   Nišava   hidroelektrana   Sveta Petka   Sićevačka klisura   Sveta Petka hidocentrala   Sićevo hidrocentrala
@EPSsnabdevanje @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima