Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хидроизолација највећи пропуст у градњи новог Клиничког центра

rssBookmark and Share

24.06.2017. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

Министарство здравља разматра могућност да фирма „Инсо”, као глави извођач радова на изградњи нишког Клиничког центра, сноси финансијске последице због кашњења, које ће можда бити и дуже од годину дана.

фото: Белами
фото: Белами

-Од главног извођача радова на Клиничком центру Ниш, италијанске фирме ,,Инсо,, Министарство здравља ће тражити да плати пенале због кашњења са завршетком градње, онако како је предвиђено уговором,пренео је информацију из Министарства један од српеких дневних листова.

Ипак,у Министарству се ограђују да ће се за овом опцијом посегнути тек после консултација са Радном групом при Канцеларији за јавна улагања,а према уобичајеној пракси, износ пенала је 10 одсто од укупне вредности потписаног уговора. Како је вредност грађевинских радова на овом објекту близу 32 милиона евра,а италијански ,,Инсо,, је дао најбољу понуду на тендеру који је Министарство здравља спровело 2013. године, по правилима Европске инвестиционе банке, која је одобрила кредит,то би могло да значи да ће ова фирма због непоштовања уговара бити кажњена са 3,2 милиона евра.

Први пројектовани рок за завршетак радова био је октобар 2016, затим је отварање пролонгирано за 27. март ове, а онда је у мају министар здравља, Златибор Лончар, обелоданио да нови Клинички центра у Нишу неће почети са радом ни крајем маја, упркос обећањима са градилишта.

Он је тада први пут и најавио да ће извођачи због тога имати финансијске последице.Током градње је учинен низ пропуста и јавашлука, а све то време највишим представницима државе је поручивано како све тече по плану.И председник Србије, Александар Вучић, је у два наврата изјавио да кашњење завршетка градње нишког клиничког центра сматра својим највећим премијерским неуспехом,тим пре што је актуелна процена да ће радови потрајати до краја године.

Као интервентну меру, Влада Србије је одлучила да надзор над велелепним здравственим објектом повери Канцеларији за јавна улагања, односно координационој групи формираној у њеном окриљу,коју предводи искусни инжењер Радисав Белаћевић.

Директор Канцеларије за јавна улагања, Марко Благојевић, је пре пар недеља био на састанку у Нишу коме су, осим чланова Белаћевићевог тима, присуствовали и остали главни актери ове приче-Карло Орландучи, директор италијанског ,,Инса,, Предраг Безбрадица, директор српског огранка ове италијанске компаније, челници фирме „Пројект инжењеринг,, која обавља надзор, и представници Министарства здравља.

Како незванично сазнајемо, тада о наплати пенала није било речи, али зато нису изостала уверавања да ће до краја године клинички центар примити прве пацијенте.Договорена је динамика уношења и инсталирања опреме и како обезбедити додатну заштиту од продирања воде,јер је хидроизолација била један од највећих пропуста у градњи највећег инфраструктурног објекта у српском здравству.

Наиме,две недеље након што је на терен послата радна група предвођена инжењером Белаћевићем, Канцеларији за јавна улагања је реферисано да је пети, последњи спрат спреман за усељење.Прокишњавање објекта био је један од највећих проблема, о чему су одговорни одбијали да говоре чак и када је обелодањено да клинички центар неће бити завршен до краја маја.

Проблеми са хидроизолацијом нису постојали само на последњем спрату.Вода у објекат продире и изнад приступног пута којим би возила Хитне помоћи требало да довозе пацијенте. Договорено је да се ту изгради надстрешница, чиме би од воде био заштићен и спрат под земљом,у коме треба да буде медицинска опрема милионске вредности.

 С. Ј.

Коментара: 0


#   Клинички центар Ниш   Александар Вучић   изградња   Златибор Лончар   Клинички центар   Министарство здравља   председник Србије   Марко Благојевић   радна група   27. март   изолација   медицинска опрема   хидроизолација   Инсо фирма
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима