Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Унија синдиката просветних радника: Настава обустављена у Нишу и још пет градова

rssBookmark and Share

01.12.2022. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Настава у појединим школама у Србији данас није почела, док је у некима скраћена због незадовољства просветних радника који траже да се заустави насиље. Одржани су и протести просветара. Из синдиката поручују: Достојанство наше професије је угрожено, а оно није само у нашим рукама већ и у рукама државе.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Неки синдикати просветних радника организују протест у више градова под називом "Стоп насиљу у школама", после неколико инцидената у школама у последње време, у знак солидарности са просветним радницима који су жртве насиља, а посебно са наставницом енглеског из Трстеника.

Нишки просветари и грађани протестују на Тргу краља Милана, а настава је потпуно обустављена у 24 школа у граду, док14 школа наставу не држе само чланови УСПРС.

Из Уније синдиката просветних радника кажу да је настава потпуно обустављена у пет градова – Нишу, Зрењанину, Крушевцу, Чачку и Краљеву. Протест просветара је одржан и у смедеревској Гимназији, као и у школама у Смедеревској Паланци и Великој Плани.

Учесници протеста на Тргу Николе Пашића у Београду носили су транспаренте међу којима "Децо, шта вам се догодило? Стоп насиљу!!!!", "Свих година, сваког дана школовања, био сам жртва вршњачког насиља, нико није реаговао", "Колеге, чега се бојите? Стоп насиљу", "Одбранимо професију наставника"…

Председник Надзорног одбора у Унији синдиката просветних радника Београда Владимир Масло навео је да су просветни радници већ дуго понижени, не само материјалним положајем, који је, како је рекао, "немаром према образовању уопште", иако је то стуб друштва.

"Овде смо да поручимо јасно и достојанствено да је достојанство наше професије угрожено, а да оно није само у нашим рукама већ и у рукама државе", казао је Масло.

Председница Унија синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић поручила је да је доста да се туку деца, наставници, родитељи…, а да министар просвете Бранко Ружић каже на то да насиље није повећано и да просветни радници шире дефетизам и узнемиравају јавност.

Учесници протеста са Трга Николе Пашића кренули су затим у протестну шетњу у оквиру које ће прво отићи до Владе Србије, а након тога и до Министарства просвете.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је раније данас да вршњачко насиље није у драматичном порасту и да не може да се реши само штрајком. Он је данас за ТВ Хепи рекао да обустава рада није начин да се проблем реши.

Пре подне Форум београдских гимназија и Форум београдских основних школа одржали су јавни час у Осмој београдској гимназији. Тема: Борба против насиља.  

 


#   Бранко Ружић   Унија синдиката просветних радника
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима