Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Unija sindikata prosvetnih radnika: Nastava obustavljena u Nišu i još pet gradova

rssBookmark and Share

01.12.2022. RTS, Tanjug, Južna Srbija Info

Nastava u pojedinim školama u Srbiji danas nije počela, dok je u nekima skraćena zbog nezadovoljstva prosvetnih radnika koji traže da se zaustavi nasilje. Održani su i protesti prosvetara. Iz sindikata poručuju: Dostojanstvo naše profesije je ugroženo, a ono nije samo u našim rukama već i u rukama države.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Neki sindikati prosvetnih radnika organizuju protest u više gradova pod nazivom "Stop nasilju u školama", posle nekoliko incidenata u školama u poslednje vreme, u znak solidarnosti sa prosvetnim radnicima koji su žrtve nasilja, a posebno sa nastavnicom engleskog iz Trstenika.

Niški prosvetari i građani protestuju na Trgu kralja Milana, a nastava je potpuno obustavljena u 24 škola u gradu, dok14 škola nastavu ne drže samo članovi USPRS.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika kažu da je nastava potpuno obustavljena u pet gradova – Nišu, Zrenjaninu, Kruševcu, Čačku i Kraljevu. Protest prosvetara je održan i u smederevskoj Gimnaziji, kao i u školama u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.

Učesnici protesta na Trgu Nikole Pašića u Beogradu nosili su transparente među kojima "Deco, šta vam se dogodilo? Stop nasilju!!!!", "Svih godina, svakog dana školovanja, bio sam žrtva vršnjačkog nasilja, niko nije reagovao", "Kolege, čega se bojite? Stop nasilju", "Odbranimo profesiju nastavnika"…

Predsednik Nadzornog odbora u Uniji sindikata prosvetnih radnika Beograda Vladimir Maslo naveo je da su prosvetni radnici već dugo poniženi, ne samo materijalnim položajem, koji je, kako je rekao, "nemarom prema obrazovanju uopšte", iako je to stub društva.

"Ovde smo da poručimo jasno i dostojanstveno da je dostojanstvo naše profesije ugroženo, a da ono nije samo u našim rukama već i u rukama države", kazao je Maslo.

Predsednica Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković poručila je da je dosta da se tuku deca, nastavnici, roditelji…, a da ministar prosvete Branko Ružić kaže na to da nasilje nije povećano i da prosvetni radnici šire defetizam i uznemiravaju javnost.

Učesnici protesta sa Trga Nikole Pašića krenuli su zatim u protestnu šetnju u okviru koje će prvo otići do Vlade Srbije, a nakon toga i do Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije danas da vršnjačko nasilje nije u dramatičnom porastu i da ne može da se reši samo štrajkom. On je danas za TV Hepi rekao da obustava rada nije način da se problem reši.

Pre podne Forum beogradskih gimnazija i Forum beogradskih osnovnih škola održali su javni čas u Osmoj beogradskoj gimnaziji. Tema: Borba protiv nasilja.  

 


#   Branko Ružić   Unija sindikata prosvetnih radnika
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima