Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јанковић: Ковид пропуснице неће имати ефекта, заглибљени смо у блату сопствених заблуда

rssBookmark and Share

Ниш 21.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Заменик директора Универзитетског клиничког центра Ниш, др Радмило Јанковић, каже за РТС да ковид пропуснице неће имати неког ефекта на смањење броја заражених и хоспитализованих. Додаје да су потребне јаке противепидемијске мере да би се епидемија зауздала.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Др Радмило Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да увођење ковид пропусница неће бити довољно да заузда епидемију у Србији.

"Она траје последња два месеца јаким интензитетом. То је симболични ефекат и порука коју жели држава да пошаље, али неће имати ефекта на смањивање броја заражених и људи у болницама. Мислим да ће ефекат тога бити готово никакав", истакао је заменик директора УКЦ Ниш.

Указао је да је број критично оболелих јако висок и не пада.

"Последњих дана број хоспитализованих расте, болнице су прилично заузете, у њима раде преуморни, емотивно потпуно разорени људи који су сведоци људског страдања које је немерљиво", поручио је др Радмило Јанковић.

Навео је да је у Србији друштво "ужасно поларизовано" додајући да се неистине и дезинформације нигде нису толико "примиле" као у Србији.

"Негирање постојања болести није у реду, то носи да се људи не придржавају никаквих мера и води нас у зачарани круг", навео је Јанковић.

Указује да нас до пролећа чека "тешко време смрти" током ког ћемо сваког дана бројати много мртвих од ковида.

"Не видим да ово може да се заузда без тешких противепидемијских мера", рекао је Јанковић истичући да је за ширење полуинформације и дезинформације најважније рећи потпуну истину.

Заменик директора УКЦ Ниш наводи да се вирус сада толико интензивно шири да је немогуће направити 20 корака а не наићи на неког ко је заражен.

Додао је да је ове јесени у структури новозаражених било готово 20 одсто заражене школске деце, што би, каже, могло да објасни како се вирус толико раширио кроз популацију и дошао до старијих.

"Надам се да је вирус ослабио кружећи у тој најосетљивијој популацији. Деца се никад не би нашла у овој ситуацији да су старији довољно одговорни и да имамо више вакцинисаних пунолетних. Зараза се много шири и међу наставницима. Сигуран сам да ће вирус и преко деце налазити недовољно заштићене. Ми се до априла нећемо извући из овог круга. Нисмо успели да пошаљемо адекватну поруку, заглибљени смо у блату сопствених заблуда", истакао је др Радмило Јанковић.


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Радмило Јанковић   ковид пропусница
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима