Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јужњаци ратују и са падежима и са предрасудама – како их је наљутио плакат београдске гимназије (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 04.11.2021. МАЈА МИЈАЛКОВИЋ И ЛИДИЈА ГЕОРГИЈЕВ РТС

Плакат Филолошке гимназије у Београду, израђен за пројекат дигиталног буквара, на којем пише "Имаш ли муке с падежима, као људи с југа Србије" наљутио је становнике тог дела земље. Од поверенице за заштиту равноправности траже анализу и кажу да је то само један од стереотипа о југу и југоистоку Србије.

Јужњаци ратују и са падежима и са предрасудама – како их је наљутио плакат београдске гимназије (ВИДЕО)

Јужњаци су у мирно доба на бојном пољу – ратују са падежима и предрасудама. Њихови дијалекти, последњих деценија, служе за приказивање гротескних ликова у домаћим серијама.

"Чак вас наменски за то и узимају. Сви мисле, ван тог нашег региона, да је све неправилно и да све мора бити неправилно. Не, није тачно", каже глумац Народног позоришта у Нишу Александар Михајловић.

Национална коалиција за децентрализацију затражила је да се огласи повереница за заштиту равноправности.

"Цео проблем је много већи и много шири и показује да ми имамо читаве генерације младих људи који одрастају на стереотипима, и који имају некакву форму другачијег прихватања, односно неприхватања различитости", наводи Данијел Дашић из Националне коалиције за децентрализацију.

Публициста и новинар, Пироћанац, Томислав Г. Панајотовић највећи број својих књига написао је на пиротском али, како истиче, то је била дугогодишња борба са ветрењачама.

"Нажалост, први који су се на неки начин стидели свог говора, били су Пироћанци. Мислим да је тој анксиозности почетак краја, јер све више младих људи негује пиротски говор, којим се поносе и којим говоре боље кад се врате у завичај него ми који овде живимо", напомиње Панајотовић.

У предговору за књигу "Нашинци", која је написана на пиротском, Душко Радовић је записао да је језик завичаја једини, природни прави, народни језик. "Само такав језик могао је сачувати укус и мирис поднебља у коме је настао."


#   Ниш   Пирот   Национална коалиција за децентрализацију   дијалект   српски језик   Филолошка Гимназија БГ   Душко Радовић
@decentralizuj @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима