Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Када би могле да буду отворене границе и од чега то зависи

Bookmark and Share

03.05.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да се здравствени систем Србије показао веома успешним за време епидемије коронавируса и да су држава и друштво показали да умеју да управљају кризом. Иако ће ванредно стање бити укинуто, каже Дачић, неке мере ће остати јер не зависи све од Србије.

Прелаз Градина 3.мај 2020.
Прелаз Градина 3.мај 2020.

Ивица Дачић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да мисли да су резултати Србије у борби са вирусом изванредни, уз добре економске резултате.

Министар је рекао да су кризни штабови одрадили посао на веома високом нивоу и да резултати показују да је ова фаза кризе успешно превазиђена.

"Сада следи нова фаза. Коронавирус ће бити присутан међу нама", рекао је Дачић и додао да ће се Србија трудити да задржи основне постулате спољне политике.

Када је реч о људима који живе у тзв. малограничном подручју (50 километара са једне и друге стране границе) и који имају посао и земљу са друге стране границе, Дачић је рекао да је постигнут договор о пропусницама за те људе са Мађарском и да се са другим земљама воде разговори и да су размењене ноте.

Рекао је да су у БиХ по том питању били веома ригидни због односа Сарајева и Бањалуке.

Када је реч о транспорту грађана, Дачић је навео да је Мађарска дозволила и такозвани хуманитарни коридор, јер су границе и даље затворене. Истиче да отварање граница не зависи само од Србије, већ и од других земаља.

"Требало би да постоји јединствени међународни заједнички приступ. Сведоци смо да је досад свака земља примењивала своје мере", навео је Дачић.

Указао је да ће бити укинуто ванредно стање, али да то не значи да ће бити укинуте и све мере јер је Србија део света.

Каже и да постоји проблем нефункционалности међународних институција које нису у довољној мери синхронизовано одговориле на све проблеме.

Министар је рекао да се спољна политика у доба короне састоји од видео-конференција и подсећа да је и састанак Савета безбедности УН одржан посредством видео-конференције.

Дачић се осврнуо и на ситуацију у свету наводећи да све подсећа на проблеме из 2009. године.

Истиче да је тада направљена атмосфера неповерења која је довела до тога да се људи нису вакцинисали и да је зато потребно направити безбедну и ефикасну вакцину.

Коментара: 0


#   Ивица Дачић   ванредно стање   Гранични прелаз   Коронавирус
@DacicIvica @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима