Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како изгледа обука возача у Нишу?

Bookmark and Share

Ниш 10.05.2022. Никола Стојановић

Обука возача у Нишу се не разликује пуно од обуке у другим деловима земље, али постоји један мали изузетак, Ниш је регионални центар и велики град па је и обучавање возача сложено и мора бити детаљно да би полазник стекао довољно знања за вожњу.

Како изгледа обука возача у Нишу?

Због чега је добро проћи обуку за вожњу у великом граду? Шта све полазници морају да савладају?

Обука возача у Нишу – сличности и разлике са другим градовима

Обука возача се изводи у ауто школама према прописима и закону наше земље и предвиђа да се за већину категорија присуствује на 40 часова теоријске обуке и 40 часова практичне вожње по граду.
Управо ова друга категорија, градска вожња, је нешто што је другачије и варира од места до места па тако, неко обуку прође у месту које нема компликовану сигнализацију, а неко мора да савлада најсложеније раскрснице каквих има у великим градовима.
Практична обука возача започиње са неколико часова полигонске вожње којом се учи стартовање возила, кретање, паркирање, да би се тек потом укључили у саобраћај. Ово је најбезбеднији начин, нарочито када је обука у Нишу, граду који има огромну фреквенцију саобраћаја, јако пуно транзитног саобраћаја па је потребан још већи опрез.
Полазници морају доста тога да науче за 40 часова вожње, а инструктори да објасне све потенцијално компликоване ситуације и да прођу са полазником више пута. Ту је вожња коловозом са неколико трака, раскрснице са више различитих смерова, праћење светлосне сигнализације и знакова, брига о пешацима и осталим учесницима у саобраћају. Иако ученици имају страх, сви савладају вожњу, а обука возача буде успешна.

Велика је предност учити вожњу у великим градовима

Обука возача у великим градовима доноси спремније возаче за вожњу у великим градским гужвама и боље савладавање сложених ситуација.
Онај ко је савладао обуку у Нишу, без проблема може да се снађе у вожњи кроз сваки велики град, Београд, Нови Сад, Подгорицу, Загреб… И што се више вози стиче се боља рутина па су и реакције брже и адекватније.
Вожња у великом насељеном месту обавезује поштовање свих прописа јер то спашава живот, велики опрез при сваком укључењу у саобраћај, концентрација и стрпљење.
Према некој статистици, додатне часове обуке и проверу наученог знања чешће траже ученици из великих градова и то је сасвим очекивано и нормално. Ако полазник није сигуран у своје стечено знање, пре полагања може да тражи и додатне часове за обуку што уопште није лоше. Циљ свакако јесте да се на тестирању прође одлично, али је много важније да полазник буде спреман за учествовање у саобраћају у правилно управљање возилом.
Према закону наше земље данас је дозвољено да полазници већ са 16 година добију прву дозволу и са мотором учествују у саобраћају. За аутомобил је потребно минимум 17, али је опет реч о младим људима па је изузетно важно правилно усадити знање и створити осећај одговорности.
Обука возача у свим великим градовима па и Нишу ствара одличне возаче који су навикнути на компликоване ситуације у саобраћају.

Важно је само да пажљиво слушају савете инструктора и да наставе да уче кроз вожњу, тако ћемо сви бити много безбеднији.


#   Ниш   возачи   ауто-школа
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима