Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

КЦ Ниш: Нема довољно лекова и опреме

rssBookmark and Share

Ниш 15.01.2015. Јужна Србија Инфо

Ове године постоји бојазан да ће се Клинички центар Ниш, суочити са недостатком лекова, потрошног и уградног материја, јер су лимитирани потрошњом мањом за око милијарду и по динара него у протеклој години, изјавио је директор проф. др Зоран Радовановић.

КЦ Ниш: Нема довољно лекова и опреме

На овој дефицитарној листи су пејсмејкери, сочива, стентови, као ортопедски и потрошни материјал.

Конци, каниле, рендгенски филмови, анестезије и сав остали потрошни материјал ће такође зафалити.

Актуелне мере штедње, дозвољавају да Клинички центар може да потроши око милијарду и по динара мање него 2014., када су од Републичког фонда за здравствено осигурање наплатили око 7 милијарди динара. У 2015. ће моћи да потроше 5 милијарди и 700 милиона динара.

Ове мере погађају и дуге Клиничке центре у Србији, али Ниш не може да се пореди са севером Србије, јер у Београду постоји више установа терцијарне здравствене заштите. Ка нишком Клиничком центру гравитира 2,5 милиона људи и само у 2014. години 30 одсто збринутих пацијената нису биле из Ниша, подвлачи Радовановић.

Скоро месец дана Клиничком центру није испоручен цитостатик Гемзар јер снабдевач, фирма Фармалогист, нема атест за коришћење Агенције за лекове.

На жалост, не постоји други начин да пацијентима оболелим од карцинома обезбеде овај лек јер је набавка централизована, а притом РФЗО бира снабдеваче за све установе у земљи и руке су нам везане,  упозорава Радовановић.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   лекови   Клинички центар   хирургија   недостатак     стент
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима