Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Француска донација: КЦ Ниш богатији за 10 монитора који прате животне функције код новорођенчади

rssBookmark and Share

Ниш 14.07.2019. Јужна Србија Инфо

Јединице интензивне неге Клинике за дечије интерне болести КЦ Ниш у којима су смештени најмлађи пацијенти са југа и југоистока земље су опремљене десет најсавременијих монитора за неинвазивна мерења и праћења животних функција код новорођених беба.

Француска донација: КЦ Ниш богатији за 10 монитора који прате животне функције код новорођенчади

Захваљујући дугој и успешној сарадњи руководства Клиничког центра Ниш и Клинике за анестезију и интензивну терапију, са представницима француске медицинске компаније „Масимо сет“,  јединице интензивне неге Клинике за дечије интерне болести КЦ Ниш, у којима су смештени најмлађи пацијенти са југа и југоистока земље, сада су „богатије“, за десет, најсавременијих монитора за неинвазивна мерења и праћења животних функција код новорођених беба.

Осим ових дарова, Французи су Клиници за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш, у име одличне досадашње сарадње, уручили и један од тренутно, најсавременијих монитора за праћење животних функција и код одраслих, те сада, од укупно четири оваква апарата у Србији, чак два поседује Клинички центар Ниш.

- Мени је заиста драго и поносан сам, што су наши пријатељи из француске компаније препознали значај наше здравствене установе и нашу потребу да увек будемо раме уз раме са најмодернијим центрима и болницама у региону и шире, зато и желим да им се захвалим, у нади да ће се наша сарадња наставити, а и уједно желим да нагласим, да ево поново, на овај начин, разбијамо предрасуде и обарамо разне теорије, да се улаже само у нову зграду Клиничког центра Ниш, јер се сви чланови Управе, итекако брину о свим Клиникама и о додатном осавремењавању и унапређењу рада на истим, изјавио је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.

Ни запослени и руководиоци Клинике за дечије интерне болести и одељења Интензивне неге, нису скривали задовољство због ове значајне донације, јер како наводе, помоћу монитора најновије генерације, „Рад 97“, сада имају могућност да прате сваку јединицу у интензивној нези, у којој се лече неонатуси и бебе.

У компанији „Масимо“ истичу да су такође поносни и срећни што су на овај начин могли да помогну нишком Клиничком центру.

- Драго нам је што смо данас овде, међу пријатељима и врсним стручњацима медицине, а на ово смо се одлучили јер смо често причали са нишким лекарима интензивистима о организацији рада, потребама, те смо заједно схватили да би ово било од великог значаја за дечицу која се овде лече, навели су из донаторске компаније „Масимо“.

Сем десет монитора за дечију интензивну негу, међу поклоњеном апаратуром, вредном 20 хиљада евра, нашао се и монитор за целокупна, неинвазивна мерења „Радикал 7“, са Рот платформом, који је дониран Клиници за анестезију и интензивну терапију, а како наводе надлежни на Клиници, ово је други овакав монитор који је компанија „Масимо“ донирала њима.

- Ова најмодернија технологија у себи садржи могућност континуираног праћења Хемоглобина, кисеоничне резерве крви, церебралну и регионалну сатурацију кисеоником, капнографију, перфузиони индекс и степен седације, те са поносом могу да кажем, да је Клинички Центар Ниш, прва здравствена установа у земљи, која је увела ову технологију и начин праћења пацијената, вели проф. др Радмило Јанковић, руководилац Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   анестезија   Зоран Радовановић   донација   Дечја клиника   Клинички центар   Радмило Јанковић   Масимо сет Француска
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима