Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Колико Србија има шума - има ли довољно дрва за грејање и јесу ли пожари проблем?

Bookmark and Share

04.07.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Како наводи Владимир Николић за РТС, из Управе за шуме Министарства пољопривреде, Србије према подацима има 29,1 проценат шума. Пред почетак Другог светског рата имала је 16,7 процената, а 2005. када је био претходни премер 29,1 проценат.

Илустрација
Илустрација

"Ми тренутно завршавамо другу националу инвентуру шума и прелиминарни подаци показују да ћемо имати око 40 процената шума", указује Николић.

Постоје, каже, историјски подаци и узроци зашто недостају шуме.

"Требало би да се спустимо на нивое општина. Имамо општину у Војводини која има шумовитост од 0,3 процента, а имамо општине у источној Србији које имају шумовитост од 80 одсто. Код општина које имају мало шуме потребно је да подигнемо шумовитост", истиче Николић.

Према његовим речима, пожари не познају границе и представљају велику опасност, а када је реч о бесправној сечи шуме, ту је човек главни узрок.

"Имамо апсолутно довољно шума и довољно дрвета да би се становништво грејало. Грејање дрветом се у последњој деценији 20. века сматрало заосталим. Дрво је постало прихватљив гориви материјал. Могу да поручим нашим грађанима да ћемо апсолутно имати довољно дрвета", навео је Николић.

Активности пошумљавања се, додаје, сваке године спроводе у складу са планским документима у шумарству.

Апеловао је на све оне који бораве у шуми да се понашају одговорно, да не остављају смеће, да не бацају опушке, а да ратари не п


#   РТС   дрва   огрев   енергетика   Србијашуме   Министарство пољопривреде
@rts_vesti @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима