Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да југ Србије спремно сачека предстојећу зиму?

Bookmark and Share

Ниш 04.08.2022. Никола Стојановић

Становништво на југу Србије ће можда имати највеће изазове пред предстојећу грејну сезону јер према показатељима ту се налази највећи број старих домова којима треба енергетско унапређење.

Како да југ Србије спремно сачека предстојећу зиму?

Мало ће се који грађанин наше земље осврнути на нешто друго као на прилику да уштеди на енергентима и оствари веће уштеде. Зато, јужњаци, наставите са читањем и сазнајте како да мање трошите за грејање, а да вам у кући буде топлије. Да и то је могуће!

Шта доноси енергетска ефикасност дома?

Енергетска ефикасност представља унапређење једног стамбеног или пословног простора да остварује мање термичке губитке и пружи боље изолационе способности. Као дефиниција то мало значи, али у пракси то значи постављање фасадне изолације, енергетски ефикасне столарије и изолација кровног простора.

Наравно да су издвајања за тако нешто велика и да је тешко све финансирати, али као помоћ се може тражити кредит од банке који се посебно дефинише за унапређење енергетске ефикасности дома и доноси ниже камате.

energetska efikasnost

И наша Народна банка, али и Европски банкарски сектор помажу да кредити буду повољнији јер желе да се емитује мање штетних гасова у атмосферу, али на југу Србије ће то значити бољи животни стандард, више новца уз топлије домове.

Колике се уштеде могу остварити?

Постоји процена да се рачуни за грејање могу смањити и за трећину ако се постави фасадна изолација, изолација на тавански простор и замени столарија за енергетски ефикасну.

Према истраживањима, укупни енергетски губици се могу смањити за 1/3 на сваком овом сегменту и што су они мањи то је простор топлији, а потреба за догревањем мања. Бројке неће лагати, имаћете више новца у џепу и топлије куће ма каква да је зима напољу.

Енергетска ефикасност доноси уштедете током целе године па се и током ових топлих дана не морате  „кувати“ у кућама старије градње или куповати климе, уложите у нове прозоре, фасаду и изолацију крова – биће вам пријатно иако је напољу висока температура.

Европска Унија подржава штедњу енергената

Сведоци смо да је више него икада колико скупо набавити пелет, дрва и угаљ. Цена гаса се стално мења, топлане најављују поскупљења, цена струје расте, а плате се не мењају.

Ко жели да му буде топло уложиће у енергетску ефикасност и мање издвајати новца чак и када се узме у обзир кредит који би вам помогао да то све финансирате.

Европска Унија одавно заговара „зелене“ технологије и чисту енергију добијену из обновљивих извора. Када схватите колику предност доноси енергетска ефикасности сигурни смо да у наше јужне крајеве убрзо стижу соларни панели који ће сваком дому донети и бесплатну струју. 

Енергетска ефикасност носи смањење емисије штетних гасова и снижавање ефекта стаклене баште. На индивидуалном нивоу то значи мању потрошњу енергената и мање трошкове. 

Унапређење термичке изолације се временом исплати, а сада имамо и бројне повољне кредите који подстичу овакве активности. Будите мудри и позовите фирму која се бави фасадном изолацијом и израдом енергетски ефикасне столарије и на прави начин, спремно сачекајте зиму која је пред нама.

Уштедећете самим тим што нећете куповати уобичајену количину енергената који су ове године изузетно скупи, а грејаћете се боље него икада пре.


#   Ниш   зима   огрев   енергетика
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима