Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛАФ: Нетачни подаци о финансирању концерта Горана Бреговића

rssBookmark and Share

Ниш 30.03.2015. Југмедиа, Јужна Србија Инфо

Локални антикорупцијски форум (ЛАФ) тврди да градски званичници нису саопштили тачне податке о финансирању дочека Нове године по јулијанском календару на Тргу Краља Милана, на којем је свирао музичар Горан Бреговић и “Оркестар за свадбе и сахране”.

ЛАФ: Нетачни подаци о финансирању концерта Горана Бреговића

Дочек Нове године коштао је грађане Ниша око 2,5 милиона динара, а не око 1, 5 милиона динара, како је саопштавано медијима.

„Град Ниш је за различите трошкове техничке продукције Бреговићевог концерта уплатио три пута по 468.000 динара приватној фирми „Megatron production“ из Београда, а Градска општина Медијана је из општинског буџета платила још укупно 1.046.000 динара нишким фирмама „Исток“ и „АДВЛ“, као и МП „Тропику“ из Нових Бановаца, на име озвучења, расвете, хонорара и ватромета, навео је ЛАФ.

„У уговору је наведено да Град Ниш има још неке трошкове, односно обавезу да за чланове оркестра обезбеди 11 соба и локални трансфер у Србији.

Такође, Град Ниш није закључио уговор о донаторству са Бреговићем, како је саопштавано медијима, већ је закључио уговор о сарадњи са приватном фирмом „Тетак“ са Пала, у којем није наведен износ донираних средстава, тако да је он и данас непознат.

„Уговор су потписали градоначелник Ниша и Бреговић, као директор фирме “Тетак”. Уговор је датиран на 14. јануар, што је дан након пружања услуге, односно Бреговићевог концерта. Из градског буџета је средином овог месеца плаћен и порез на додату вредност од 49.179,20 динара, након што је предходно „извршен обрачун цене коштања за извођачке хонораре по Уговору о сарадњи”.

ЛАФ је овакве податке затражио и прибавио по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја након озбиљног интересовања дела јавности и одбијања градских званичника да их јавно објаве.

ЛАФ је спреман да те податке, као и уговор о сарадњи између Града Ниша и фирме “Тетак” достави заинтересованим средствима информисања. Ускоро ће овакве и сличне информације или документа од јавног значаја бити објављивани и на официјелној веб страници ЛАФ-а, која је у изради.

Подсећамо да су градоначелник Зоран Перишић и његови сарадници најпре саопштили да ће Бреговићев концерт финансирати неименовани „пријатељи“ и да он “неће коштати Град ни динар“. Пред сам дочек навели су да концерт поклања сам Бреговић, а да ће Град издвојити само „око 1,5 милиона динара“ за „техничко опремање бине“ и платити ПДВ на његов донаторски наступ.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   Зоран Перишић   корупција   ЛАФ   дочек   Горан Бреговић   трошкови   Градска општина
@ProfdrPerisic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима