Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛАФ тражи разрешење директорке Народне библиотеке у Нишу

rssBookmark and Share

13.03.2017. Јужна Србија Инфо

Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ) затражио је од министра културе и информисања Владана Вукосављевића да разреши директорку Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу Соњу Шуковић јер обавља дужност супротно одредбама Закона о култури.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Даље у саопштењу ЛАФ-а...

ЛАФ је, такође, упутио дописе инспекцији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и скупштинској Комисији за праћење примене Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе, да у оквиру својих надлежности размотре случај избора Шуковић на функцију директорке, те предизму одговарајуће мере.

Према доступним подацима, директорка Шуковић не испуњава услове за обављање те функције који су предвиђени Законом о култури, Статутом Народне библиотеке ''Стеван Сремац'' и јавним конкурсом за избор директора те установе.

 Она је именована на функцију директорке Библиотеке од стране министра културе и информисања Ивана Тасовца 20. априла 2015. године, након што је Управни одбор Библиотеке 21. јануара исте године предложио за ту функцију, после одржаног јавног конкурса .

Шуковић је дипломирала 13. септембра 2013. године на Правном факултету Универзитета у Приштини, што значи да је у тренутку именовања на функцију имала годину и по дана радног искуства са високим образовањем.

Закон о култури и Статут Народне библиотеке „Стеван Сремац“, међутим, предвиђају да директор може бити кандат који „има високо образовање и најмање пет година радног искуства у струци“, што је услов који Шуковић није испуњавала у тренутку именовања, а не испуњава ни данас.

Подсећамо да је Врховни касациони суд  3. новембра 2016. године поништио пресуду Апелационог суда у Нишу и у образложењу навео да се под „радним искуством“ подразумева само искуство са степеном обраyовања који прописују закон, статут установе и јавни конкурс. 
Овај суд је тада поништио одлуку Скупштине града Ниша о именовању директора Народног позоришта јер у тренутку именовања није имао високо образовање и радно искуство од пет година, које налаже Закон о култури и Статут Позоришта.

Уверени смо да се именовањем кандидата који не испуњавају елементарне прописане услове на директорске функције у јавним предузећима и установама, што се у последњих неколико месеци више пута догодило, јавности шаље ружна порука о стању у држави и друштву.
Чињеница да је неко кандидат одређене политичке странке не сме бити важнија од закона, а страначки коалициони споразуми о подели власти не смеју бити изнад правне државе.

Подсећамо, такође, да је ЛАФ, крајем фебруара, доставио надлежним градским институцијама, као и јавним предузећима и установама, сет препорука које би требало да допринесу да избор директора таквих предузећа и установа буде у што већој мери законит и правичан, а директори бирани по стручности и интегритету, уместо по партијским "критеријумима".

У препорукама је као једна од новина предвиђено присуство грађанског посматрача у комисијама и УО које спроводе конкурс, а који би имао право дискусије и увида у документацију, без права гласа у одлучивању, као и обавезу да о злоупотребама обавести надлежне органе и јавност. Грађански посматрач је мера у Локалном плану за борбу против корупције града Ниша. 

Међу препорукама је и антикорупцијски упитник који би кандидат за директора морао да попуни под пуном кривичном и материјалном одговорношћу, а којим се "мери" његов коруптивни ризик, односно лични и професионални интегритет.

Препоруке ЛАФ-а предвиђају и искључивање „поделе надлежности“ владајућих странака над  јавним предузећима и установама из садржаја коалиционих споразума о подели власти. Такви споразуми служе као основ за партијска именовања директора тих предузећа и установа, чиме се обесмишљава институт јавног конкурса.

ЛАФ ће ускоро, након што су се институције и функционери упознали са препорукама, упутити позив да их усвоје и у складу са њима измене своја интерна акта.

 О спремности или одбијању институција и функционера да то учине обавестићемо јавност.

 

Коментара: 0


#   образовање   Стеван Сремац   Народна библиотека Стеван Сремац   ЛАФ   политичке странке   Министарство културе и информисања   Високо образовање   Соња Шуковић   Управни одбор   Врховни касациони суд   јавни конкурс
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима