Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народна библиотека "Стеван Сремац" у Нишу обележила 145 од оснивања

rssBookmark and Share

Ниш 13.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Народна библиотека "Стеван Сремац" у Нишу обележила је значајну годишњицу - 145 година од свог оснивања, чиме се поноси као једна од најстаријих културних институција у Нишу и првих јавних библиотека на југу Србије.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Ова библиотека, чији корен датира из 1879. године, прославила је ову важну прекретницу свечаном академијом у Светосавском дому.

Оснивачка прича библиотеке је инспиративна и богата. Јероним Јовановић, нишки владика, тестаментом је завештао своју кућу, новац и личну библиотеку како би се основала јавна библиотека. Након дугог судског процеса, библиотека је свечано отворена 19. септембра 1904. године. Њена историја такође обухвата и значајне донације, попут оне од Јована Сремца, брата писца Стевана Сремца, који је поклонио пишчеву личну библиотеку.

Свечаности су присуствовали представници Града Ниша, као и нови министар културе Никола Селаковић, културне институције, епархије и други љубитељи књиге. Директорка библиотеке, Соња Шуковић, истакла је да ће библиотека наставити да се бори против насиља и примитивизма, те да ће наставити да гради на вредностима културе и хуманости.

Министар културе Никола Селаковић нагласио је значај библиотеке као чувара традиције, културе и образовања у Нишу. Подсетио је на њену скромну почетну тачку 1879. године, те истакао њен континуирани развој и раст током готово 150 година постојања. Селаковић је такође нагласио улогу библиотеке у оснаживању заједнице и образовању становништва, истичући да је она стуб српског идентитета и културе на југу Србије.

Упркос изазовима и тешкоћама кроз које је пролазила током историје, Народна библиотека "Стеван Сремац" остала је посвећена свом задатку. Данас, са преко 35.000 чланова и фондом од око 300.000 књига, ова библиотека и даље пружа подршку образовању, култури и развоју заједнице у Нишу. Њена прича је прича о издржљивости, посвећености и љубави према знању, која инспирише генерације и обележава изванредан допринос културном богатству Ниша и Србије.

 

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Никола Селаковић   Народна библиотека Стеван Сремац   историја   Министарство културе и информисања   Соња Шуковић
#GradonacelnicaN @selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима