Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu obeležila 145 od osnivanja

rssBookmark and Share

Niš 13.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu obeležila je značajnu godišnjicu - 145 godina od svog osnivanja, čime se ponosi kao jedna od najstarijih kulturnih institucija u Nišu i prvih javnih biblioteka na jugu Srbije.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Ova biblioteka, čiji koren datira iz 1879. godine, proslavila je ovu važnu prekretnicu svečanom akademijom u Svetosavskom domu.

Osnivačka priča biblioteke je inspirativna i bogata. Jeronim Jovanović, niški vladika, testamentom je zaveštao svoju kuću, novac i ličnu biblioteku kako bi se osnovala javna biblioteka. Nakon dugog sudskog procesa, biblioteka je svečano otvorena 19. septembra 1904. godine. Njena istorija takođe obuhvata i značajne donacije, poput one od Jovana Sremca, brata pisca Stevana Sremca, koji je poklonio piščevu ličnu biblioteku.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Niša, kao i novi ministar kulture Nikola Selaković, kulturne institucije, eparhije i drugi ljubitelji knjige. Direktorka biblioteke, Sonja Šuković, istakla je da će biblioteka nastaviti da se bori protiv nasilja i primitivizma, te da će nastaviti da gradi na vrednostima kulture i humanosti.

Ministar kulture Nikola Selaković naglasio je značaj biblioteke kao čuvara tradicije, kulture i obrazovanja u Nišu. Podsetio je na njenu skromnu početnu tačku 1879. godine, te istakao njen kontinuirani razvoj i rast tokom gotovo 150 godina postojanja. Selaković je takođe naglasio ulogu biblioteke u osnaživanju zajednice i obrazovanju stanovništva, ističući da je ona stub srpskog identiteta i kulture na jugu Srbije.

Uprkos izazovima i teškoćama kroz koje je prolazila tokom istorije, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" ostala je posvećena svom zadatku. Danas, sa preko 35.000 članova i fondom od oko 300.000 knjiga, ova biblioteka i dalje pruža podršku obrazovanju, kulturi i razvoju zajednice u Nišu. Njena priča je priča o izdržljivosti, posvećenosti i ljubavi prema znanju, koja inspiriše generacije i obeležava izvanredan doprinos kulturnom bogatstvu Niša i Srbije.

 

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Nikola Selaković   Narodna biblioteka Stevan Sremac   istorija   Ministarstvo kulture i informisanja   Sonja Šuković
#GradonacelnicaN @selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima