Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Прваци имају знање, недостаје им концентрација, кажу педагози

rssBookmark and Share

18.06.2020. РТС

У лесковачком Дечјем диспанзеру почели су систематски прегледи будућих првака.Уз добру организацију и нови начин позивања нема гужви и чекања.И прегледи и тестирање у школама биће завршени до краја јула.

Лесковац: Прваци имају знање, недостаје им концентрација, кажу педагози

Одавде крећу - у лабораторији Дечјег диспанзера раде се неопходне анализе, потом се на спрату, од врата до врата, проверава психо-социјална и физичка спремност за полазак у школу.

"Питала ме је колико имам прстића, дане у недељи, за воће, поврће,"открива новопечени првак Павле Стојичић.

"Радујем се школи. По мало знам да читам, више знам да пишем,"каже Јанаћије Живковић.

Ирена Стевановић Стаменковић, логопед, наводи да су нека деца зрела за школу, нека су мање зрела. Родитељима је дат савет и договорено је  шта треба даље да раде. 

Родитељи долазе по позиву, обавезно са маскама и рукавицама. Систематски се завршава највише за два сата. Маја Стојичевић, родитељ, задовољна  је организацијом рада, нема гужве ни чекања.

Подељени у две групе,  кроз ординације педијатра, психолога, социолога, логопеда свакодневно прође тридесеторо деце која су рођена од 1.јануара 2013.до 01.марта 2014.године. Уместо на кућну адресу, од прошле године позиви за систематски преглед стижу у вртиће. Претпоставка је да се деца знају међусобно и да ће кроз игру безболније проћи систематски преглед, наводи др Слађана Цветановић, начелница Дечјег диспанзера у Лесковцу.

После добијања лекарске потврде следи тестирање у школи. Дневно, по петоро будућих првака. Лесковачка основна школа "Вук Караџић" од септембра имаће три одељења првог разреда.

Драгана Станисављевић, педагог ОШ "Вук Караџић" у Лесковцу, задовољна је  знањем које деца поседују. Мањка им пажње и концентрације, каже, али о томе школа мора да води рачуна јер су то нове генерације.

Ове године у Лесковцу први пут у школске клупе сешће 1117 првака.

Данијела Коцић, Зоран Пејић, РТС

Коментара: 0


#
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима