Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: Prvaci imaju znanje, nedostaje im koncentracija, kažu pedagozi

rssBookmark and Share

18.06.2020. RTS

U leskovačkom Dečjem dispanzeru počeli su sistematski pregledi budućih prvaka.Uz dobru organizaciju i novi način pozivanja nema gužvi i čekanja.I pregledi i testiranje u školama biće završeni do kraja jula.

Leskovac: Prvaci imaju znanje, nedostaje im koncentracija, kažu pedagozi

Odavde kreću - u laboratoriji Dečjeg dispanzera rade se neophodne analize, potom se na spratu, od vrata do vrata, proverava psiho-socijalna i fizička spremnost za polazak u školu.

"Pitala me je koliko imam prstića, dane u nedelji, za voće, povrće,"otkriva novopečeni prvak Pavle Stojičić.

"Radujem se školi. Po malo znam da čitam, više znam da pišem,"kaže Janaćije Živković.

Irena Stevanović Stamenković, logoped, navodi da su neka deca zrela za školu, neka su manje zrela. Roditeljima je dat savet i dogovoreno je  šta treba dalje da rade. 

Roditelji dolaze po pozivu, obavezno sa maskama i rukavicama. Sistematski se završava najviše za dva sata. Maja Stojičević, roditelj, zadovoljna  je organizacijom rada, nema gužve ni čekanja.

Podeljeni u dve grupe,  kroz ordinacije pedijatra, psihologa, sociologa, logopeda svakodnevno prođe tridesetoro dece koja su rođena od 1.januara 2013.do 01.marta 2014.godine. Umesto na kućnu adresu, od prošle godine pozivi za sistematski pregled stižu u vrtiće. Pretpostavka je da se deca znaju međusobno i da će kroz igru bezbolnije proći sistematski pregled, navodi dr Slađana Cvetanović, načelnica Dečjeg dispanzera u Leskovcu.

Posle dobijanja lekarske potvrde sledi testiranje u školi. Dnevno, po petoro budućih prvaka. Leskovačka osnovna škola "Vuk Karadžić" od septembra imaće tri odeljenja prvog razreda.

Dragana Stanisavljević, pedagog OŠ "Vuk Karadžić" u Leskovcu, zadovoljna je  znanjem koje deca poseduju. Manjka im pažnje i koncentracije, kaže, ali o tome škola mora da vodi računa jer su to nove generacije.

Ove godine u Leskovcu prvi put u školske klupe sešće 1117 prvaka.

Danijela Kocić, Zoran Pejić, RTS

Komentara: 0


#
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima