Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У фирми "Мита" из Лесковца донели "Уредбу о коришћењу тоалета"

rssBookmark and Share

Лесковац 15.11.2018. Курир

Власник фирме "Мита" Дејан Станојевић донео уредбу по којој се забрањује вршење нужде мимо паузе, а запосленима је запрећено видео-надзором

У фирми "Мита" из Лесковца донели "Уредбу о коришћењу тоалета"

Дејан Станојевић, власник фирме "Мита производња намештаја" из Бобишта код Лесковца, забранио је запосленима одлазак у тоалет

- Због непоштовања договора о коришћењу WC донета је следећа одлука: Забрањује се коришћење WC мимо пауза, осим у случајевима крајње нужде. Радник који има потребу чешће да иде у тоалет мора доставити лекарско уверење о свом здравственом стању. Вршиће се константни надзор путем камера и ако се утврди да неко злоупотребљава своја права о коришћењу тоалета, исти ће бити најстроже санкционисан!!! - овом "уредбом" Станојевић, који је на њој потписан, утерује страх у кости својим радницима.

Бивши радник поменуте фирме, који је желео да остане анониман, каже за Курир да је ова уредба о одласку у тоалет донета на почетку ове године, као и да је и даље на снази.

- Строго се контролише ко колико пута иде у WC , сада радници морају да се уписују у свеску кад одлазе да врше нужду. Води се евиденција одлазака и мора да се упише време када је радник био и колико се задржао. Све што је више од два пута се пребацује радницима, скреће им се пажња, буду позивани на разговоре код шефова и власника фирме, вичу на раднике: "Што си био? Губиш време, не можеш да радиш." Због тога је та уредба написана тако како је написана и тога сви морају да се придржавају - открива саговорник.

Он додаје да је једно време чак била пракса да радници иду службеним бициклом до тоалета, који се налази на средини фабричког круга.

- То лекарско уверење које траже је врста опомене, њима је сметало кад неко од радника оде више од два пута, зато су и донели ту уредбу која је понижавајућа. Претња је и то што пише да ће онај ко је злоупотреби бити најстроже санкционисан. Једно време су чак и закључавали тоалет, па су кључеви били код шефова, па су запослени од њих морали да траже. Сада постоји та свеска евиденције и то контролишу шефови, мора да се уписује свако - рекао нам је бивши запослени.

Питања су упућена и фирми "Мита намештај", као и Министарству за рад, али нису стигли одговори одговоре.  

Жељко Веселиновић: Страшно понижавање радника

Председник Удружених синдиката Србије "Слога" Жељко Веселиновић каже да су невероватни начини на које се понижавају радници у 21. веку:

- С обзиром на то да је фирма из Лесковца и са југа Србије, где су сличне ствари дешавале у "Јури" из Лесковца, "Геоксу" из Врања и "Олимпији" из Ниша, које су због својих поступака остале некажњене јер инспекција за рад свој посао није обављала како треба, вероватно је послодавац применио исти рецепт угледајући се на њих. Нико нема права да од радника тражи додатна лекарска уверења и тиме их додатно понижава, а поготово да неко до тоалета мора ићи бициклом. Ако има злоупотреба, а верујем да их има, онда треба санкционисати појединце који крше дисциплину, а не све кажњавати и понижавати због пропуста појединаца. То је још један показатељ да су синдикати неопходни у таквим компанијама, јер би заједничким снагама могли да доведу већину ствари у ред.

Мина Бранковић

Коментара: 2


#   Лесковац   синдикат   тоалет   Бобиште   Дејан Станојевић   лекарско уверење   Мита намештај
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-)

  Igor, 17.11.2018.:
  Do ovoga je doslo jer su pojedini radnici iz ove firme dnevno isli i po 10 puta u WC i u njemu se zadrzavali 5-10 minuta svaki put.
  Ova poruka kada se gleda van konteksta deluje monstruozno ali eto, zamislite da vi placate nekoga ko svakog dana u toaletu presedi sat do sat i po radnog vremena. Da li je to normalno?

 • (+) (-)

  Perkan, 20.11.2018.:
  Ukoliko neko zeza dok radi, onda treba toga sankcionisati, a ne iživljavati se nad svim radnicima


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима