Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковцу хитно потребно 600 нових гробних места

rssBookmark and Share

Лесковац 01.03.2011. Душан Коцић

Крађе и туче због ,,вечне куће’’ постала свакодневна појава, а озбиљан инцидент догодио се на Шпитаљском гробљу када је претучена Иванка Стојановић (79), професорица српског језика у пензији

Светоилијско гробље у Лесковцу
Светоилијско гробље у Лесковцу

ЛЕСКОВАЦ – До минуле суботе, до првих овогодишњих задужница, двадесетак житеља лесковачке општине пријавило је крђуа, али и оштећење гробних места на Светоилијског и Шпитаљском гробљу.

Према подацима Погребне службе ЈКП ,,Комуналац’’, потребно је током године обезбедити најмање 600 нових парцела, а толики простор се око два градска гробља једноставно не може да пронађе.

Небојша Кодаловић, шеф Погребне службе ЈКП ,,Комуналац’’ не крије да је било примера свађа због заузећа појединих парцела и да се озбиљно ради на решавању овог великог проблема.

До појединих гробних места се тешко стиже, јер су и стазе делимично, а негде и потпуно заузете. Пре неколико месеци, због спора око уређења ,,вечне куће’’ повређена је Иванка Стојановић (79), професор српског језика у пензији.

Према кривичној пријави коју је поднела Управи полиције, Стојановићеву су напале три жене, које је дуго познавала, а она додаје да је њена једина кривица што није дозволила да власници из суседства заузму део парцеле њених предака.

Ово, додуше, није никаква новост, јер се у Лесковцу, а таквих примера има и другде на југу Србије, сваке године региструје десетине озбиљних инцидента због – вечне куће! Неспоразуми постају ,,ноћна мора’’, јер једноставно нема довољно места за сахрану посмртних остатака житеља овога града.

Светоилијско гробље, највеће у Јабланичком округу, требало би да буде проширено. Локална самоуправа, односно ЈКП ,,Комуналац’’, откупила је 15 ари земље, јер су на досадашњем простору овог гробља сва места попуњена или давно закупљена. Нажалост, то није довољно да се проблем гробних места реши, па се у Погребној служби размишља о некој новој локацији, где би било формирано још једно гробље.

-Одлуку о томе требало би да донесу надлежни органи локалне самоуправе, а сваку њихову идеју, спремни смо као надлежна служба да максимално подржимо – каже Кодаловић.

Власници појединих њива, али и парцела које су годинама зарасле у коров, а простиру се у близини гробаља, зарађују – милионе! У Власотинцу, на пример, за једно гробно место на тим површинама, које се посетепено претварају у гробља, за површину до четири квадрата, треба издвојити око 500 евра! Има и доста села у којима су гробља ,,пребукирана’’, али и места, нарочито у планинској забити, где за сада не прети ,дефицит’’, јер простора на гробљима има, али је таквих примера – премало!

 

Коментара: 0


#   Лесковац   локална самоуправа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима