Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловић: Ниш први град које почео са спровођењем препорука о смањењу потрошње енергије

rssBookmark and Share

Ниш 06.09.2022. Јужна Србија Инфо

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Нишу, где је обишла дистрибутивни диспечерски центар ЕДС, да државне установе, локалне самоуправе и јавна предузећа треба да буду пример и први почну са смањењем потрошње електричне и топлотне енергије и истакла да је суштина да, без обзира на то да ли ће препоруке постати обавезне мере или не, сви заједно, као друштво и држава, учествујемо у смањењу потрошње.

Михајловић: Ниш први град које почео са спровођењем препорука о смањењу потрошње енергије

„Постоји разлог зашто смо баш данас у Нишу, а то је зато што је ово град који је први почео са спровођењем препорука о смањењу потрошње енергије гашењем декоративне расвете и прављењем планова за наредни период. Ово је и прилика да позовемо и друге општине и градове да крену са спровођењем препорука, јер је то начин да помогну сопственој држави, како не бисмо давали огроман новац за увоз струје. Ово је и апел свим градовима и општинама, јавним предузећима, државној управи, да се што пре прикључе и крену са штедњом како би помогли својој држави“, рекла је она.

Михајловићева је рекла да Министарство рударства и енергетике већ две године ради на повећању уштеда спровођењем пројеката унапређења енергетске ефикасности и субвенцијама за постављање соларних панела.

„Више од 25.000 домаћинстава завршава пројекте које смо заједно покренули и то је један начин, а други су препоруке којима покушавамо да остваримо додатне уштеде. Јавна предузећа, државна управа ће до 15. септембра доставити планове о уштеди 15 одсто енергије. Препоруке које смо дали за домаћинства су јако важне, зато што у укупној потрошњи највећи проценат јесу домаћинства“, изјавила је потпредседница Владе. 

Она је, одговарајући на питања да ли ће препоруке постати и обавезне мере, рекла да је важније да сви, као друштво, схватимо значај електричне енергије и поновила да држава ниједног тренутка не прави планове рестрикције, већ да помаже ЕПС-у да произведе што више електричне енергије.

„Имамо много стручњака који се данас појављују у медијима, који себе називају енергетским стручњацима, а нико појма нема чиме се бавио или шта је завршио и такви стручњаци говоре о рестрикцијама. Држава прави планове како да ЕПС произведе више струје, омогућили смо и увоз угља, преговарамо са Мађарском и Азербејџаном о увозу струје до краја марта, а о рестрикцијама не разговарамо“, рекла је Михајловићева.

„Велика је част што смо овде да видимо како функционише систем у Нишу. Град помаже држави да обезбеди енергетску стабилност, између осталог и тако што смо пола сата после доношења препорука дали налог свим градским установама да угасе декоративна светла и мислим да смо пример за друге општине и градове. Нећемо стати, то је само почетак, успели смо да заменимо 65% расвете у граду и на тај начин направимо знатне уштеде. Такође, све мере које држава буде донела ћемо пратити“, изјавила је Драгана Сотировски, градоначелница Ниша.


#   Ниш   ЕПС   Драгана Сотировски   Зорана Михајловић   Министарство рударства и енергетике
@EPSsnabdevanje #GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима