Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mihajlović: Niš prvi grad koje počeo sa sprovođenjem preporuka o smanjenju potrošnje energije

rssBookmark and Share

Niš 06.09.2022. Južna Srbija Info

Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Nišu, gde je obišla distributivni dispečerski centar EDS, da državne ustanove, lokalne samouprave i javna preduzeća treba da budu primer i prvi počnu sa smanjenjem potrošnje električne i toplotne energije i istakla da je suština da, bez obzira na to da li će preporuke postati obavezne mere ili ne, svi zajedno, kao društvo i država, učestvujemo u smanjenju potrošnje.

Mihajlović: Niš prvi grad koje počeo sa sprovođenjem preporuka o smanjenju potrošnje energije

„Postoji razlog zašto smo baš danas u Nišu, a to je zato što je ovo grad koji je prvi počeo sa sprovođenjem preporuka o smanjenju potrošnje energije gašenjem dekorativne rasvete i pravljenjem planova za naredni period. Ovo je i prilika da pozovemo i druge opštine i gradove da krenu sa sprovođenjem preporuka, jer je to način da pomognu sopstvenoj državi, kako ne bismo davali ogroman novac za uvoz struje. Ovo je i apel svim gradovima i opštinama, javnim preduzećima, državnoj upravi, da se što pre priključe i krenu sa štednjom kako bi pomogli svojoj državi“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na povećanju ušteda sprovođenjem projekata unapređenja energetske efikasnosti i subvencijama za postavljanje solarnih panela.

„Više od 25.000 domaćinstava završava projekte koje smo zajedno pokrenuli i to je jedan način, a drugi su preporuke kojima pokušavamo da ostvarimo dodatne uštede. Javna preduzeća, državna uprava će do 15. septembra dostaviti planove o uštedi 15 odsto energije. Preporuke koje smo dali za domaćinstva su jako važne, zato što u ukupnoj potrošnji najveći procenat jesu domaćinstva“, izjavila je potpredsednica Vlade. 

Ona je, odgovarajući na pitanja da li će preporuke postati i obavezne mere, rekla da je važnije da svi, kao društvo, shvatimo značaj električne energije i ponovila da država nijednog trenutka ne pravi planove restrikcije, već da pomaže EPS-u da proizvede što više električne energije.

„Imamo mnogo stručnjaka koji se danas pojavljuju u medijima, koji sebe nazivaju energetskim stručnjacima, a niko pojma nema čime se bavio ili šta je završio i takvi stručnjaci govore o restrikcijama. Država pravi planove kako da EPS proizvede više struje, omogućili smo i uvoz uglja, pregovaramo sa Mađarskom i Azerbejdžanom o uvozu struje do kraja marta, a o restrikcijama ne razgovaramo“, rekla je Mihajlovićeva.

„Velika je čast što smo ovde da vidimo kako funkcioniše sistem u Nišu. Grad pomaže državi da obezbedi energetsku stabilnost, između ostalog i tako što smo pola sata posle donošenja preporuka dali nalog svim gradskim ustanovama da ugase dekorativna svetla i mislim da smo primer za druge opštine i gradove. Nećemo stati, to je samo početak, uspeli smo da zamenimo 65% rasvete u gradu i na taj način napravimo znatne uštede. Takođe, sve mere koje država bude donela ćemo pratiti“, izjavila je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.


#   Niš   EPS   Dragana Sotirovski   Zorana Mihajlović   Ministarstvo rudarstva i energetike
@EPSsnabdevanje #GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima