Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš je čvorište u infrastrukturi, bez toga nema razvoja

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2021. Južna Srbija Info

Niš je čvorište u infrastrukturi, bez toga nema razvoja i odnosi se na putnu, železničku, avio, ali jednako i na energetsku infrastrukturu istakla je Zorana Mihajlović u Nišu.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

“Niš je čvorište u infrastrukturi, bez toga nema razvoja i odnosi se na putnu, železničku, avio, ali jednako i na energetsku infrastrukturu. Važno je da građani osete benefite zelene i razvijene Srbije, koja će manje trošiti električnu i toplotnu energiju i biti konkurentna. Doneli smo dva zakona koja se tiču svakog građanina", kazala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prilikom današnje poste Nišu.

Danas smo razgovarali kao što smo i ranije u prethodnom resoru imali običaj da o svakoj odluci prvo razgovaramo sa načelnicima, a oni dalje sa lokalnim samoupravama, jer verujem da samo ako smo zajedno možemo da imamo rezultat”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je danas u Nišu sastanak sa načelnicima upravnih okruga u Srbiji na temu primene novih zakona iz delokruga rudarstva i energetike, pre svega Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o korišćenju obnoljivih izvora energije i realizaciji projekata u ovoj oblasti.

Mihajlovićeva je tim povodom istakla da se iz Niša kreće u realizaciju najvećeg projekta za podizanje energetske efikasnosti i mnogo veće korišćenje obnovljivih izvora.

Mihajlovićeva je dodala da će Ministarstvo ispratiti ovaj projekat za koji je prijavljivanje lokalnih samouprava završeno.

“Sada pravimo rang-listu, a nakon toga je ogroman posao na opštinama i gradovima, da relativno brzo, sredinom juna, raspišu javne pozive za privredne subjekte koji će se baviti zamenom stolarije, a zatim i drugi javni poziv ka građanima i građankama koji žele da učestvuju. Podsećam, 50% plaća država sa opštinom, a 50% domaćinstvo. Naše projekcije kažu da prve ugovore možemo imati krajem jula i početkom avgusta, a da do kraja godine vidimo određene rezultate - zamenjene prozore, izolaciju. Nakon toga nam sledi masovnija realizacija, razgovaramo sa međunarodnim institucijama, jer govorimo o nacionalnom cilju za čiju realizaciju ćemo sledeće godine opredeliti minimum 100 miliona evra. Pričali smo i o korišćenju solarnih panela, pojednostavili smo zakon i sada u četiri koraka možete postaviti panel. To nije samo pitanje nižeg računa, već pitanje zelene energije i očuvanja životne sredine. Naša vizija je da do 2050. imamo 50% energije proizvedene iz zelene energije. Da pokažemo da smo jaki i sposobni da sprovedemo ovako važne projekte koji će dati rezulat na nivou cele Srbije”, rekla je ona.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je ovo važna tema za sve lokalne samouprave i da se razgovaralo o primeni zakona i kako da ih lokalne samouprave efikasno sprovedu na terenu.  

“Grad Niš je aplicirao za projekat zamene stolarije i sređivanje fasada, a Ministarstvo nam je odobrilo i dva značajna projekta - za projekte energetske efikasnosti za jednu osnovnu i jednu srednju školu. Ono o čemu ćemo razgovarati u narednim danima su mogućnosti korišćenja geotermalne energije, imajući u vidu Nišku banju i potencijale ovog kraja”, rekla je ona.

Petar Babović, načelnik Nišavskog okruga, rekao je da je obaveza svih okruga da u narednom periodu ovu temu približe građanima i zahvalio ministarki i celom timu na podršci u realizaciji projekata.

Milan Novaković, načelnik Južnobačkog okruga, rekao je da se dugo pričalo o Zakonu o energetskoj efikasnosti i drugim zakonima i sada kada su doneti, na svima je da pomognu u njihovoj implementaciji.

“Danas smo dobili korisne informacije kako da na najefikasniji način sprovedemo sve što Zakon o energetskoj efikasnosti donosi. Imali smo izuzetnu saradnju sa ministarkom u prethodnom resoru, nema sumnje da ćemo i ove zakone uspešno sprovoditi kako bismo doneli benefite građanima Srbije”, rekao je on.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stanković rekla je da je sastanak bio veoma koristan jer je Srbija u procesu energetske tranzicije i zelene strategije, te da su ovi zakoni istorijski. Ona je dodala da ovakvi poduhvati govore o tome da dobro stojimo uprkos krizi koja je mnogo više od zdravstvene.

Vladimir Stanković, načelnik Borskog okruga, istakao je da ovaj okrug ima odličnu saradnju sa Ministarstvom i u ime građana Majdanpeka zahvalio na ozbiljnim sredstvima kako bi se Dom zdravlja i nova toplana sredili.

“Benefiti će se videti za nekoliko godina, drago mi je da su pokrenuti tako ozbiljni projekti koji će doprineti očuvanju životne sredine i manjem trošenju energije”, rekao je on.

Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, rekao je da će se ovim projektima doći do običnog čoveka, radnika i zemljoradnika, koji će imati kvalitetniji život, jer sadašnje kuće nemaju dobru energetsku efikasnost i građene su u prošlom veku od radničkih plata.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, rekao je da ovi zakoni predstavljaju revoluciju za mačvanski kraj, kako zbog Jadra i budućeg rudnika litijuma, tako i zbog potencijala geotermalne energije.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Zorana Mihajlović   Ministarstvo rudarstva i energetike   energetska efikasnost
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima